A magyar tömegközlekedési reform bukására számít Brüsszel

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság péntekre várható gazdasági előrejelzése szerint Magyarország jövőre nem teljesíti a 3 százalék alatti hiányvállalását. Információink szerint a Bizottság a tömegközlekedési és az önkormányzati reformból egy fillér megtakarításra sem számít, a felsőoktatást és a gyógyszerkasszát érintő lépések kimenetelét pedig bizonytalannak látja.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság GDP-arányosan 3 százalék - tehát a megengedett határ - fölötti költségvetési hiányt jósolhat Magyarországnak 2012-re - értesült a Bruxinfo, miközben az április közepén benyújtott magyar konvergenciaprogram jövőre 2,5 százalékos, 2013-ban pedig 2,2 százalékos államháztartási hiányt vetített előre.

A lap úgy tudja, hogy Brüsszel elsősorban a Széll Kálmán-terven alapuló konvergenciaprogram bizonyos elemeinek végrehajtásával kapcsolatos kételyei miatt számol a kormánynál nagyobb hiánnyal jövőre, amivel lényegében azt jelzi, hogy pótlólagos intézkedésekre lehet szükség a hiánycél elérésére. "Az eltérésből azonban önmagában még semmi nem következik. Rehn biztos többször is úgy nyilatkozott, hogy a magyar kiigazítási terv irányaival elégedettek" - írják.

Magyarország 2011-es határidőt kapott az EU-tól a túlzott mértékű (3 százalékot meghaladó) deficit megszüntetésére, ami meg is valósul az idén mind a kormány, mind a Bizottság számításai szerint, ám Brüsszel meglátása szerint alapjában véve egyszeri intézkedésekkel, jórészt a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami költségvetésbe való átterelésével.

A Bizottság úgy látja, hogy a pénzügyminiszteri tanács ajánlásával ellentétben 2010-ben és 2011-ben strukturális szempontból egyértelműen romlott a helyzet, így nem lehet készpénznek venni a túlzottdeficit-eljárás leállítását 2012-ben még akkor sem, ha idén 3 százalék alá csökken is a hiány.

A tavaszi gazdasági előrejelzés pénteki közzététele után a Bizottság legközelebb június 7-én hozza nyilvánosságra a magyar konvergenciaprogramról és a strukturális reformokat is tartalmazó nemzeti reformprogramról szóló értékelését, ami a pénzügyminiszteri tanács júniusi ülése elé kerül jóváhagyásra. Ebből az alkalomból már részletes magyarázattal is szolgál majd az általa becsült számokról.