Oszkó Péter pontosította a kormányt dicsérő szavait

Vágólapra másolva!
A jelenlegi kormány gazdaságpolitikája jó irányba alakul, mert elkezdett a húsz éve halogatott kérdésekkel foglalkozni - mondta Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter blogjában később arról írt, hogy sokan félreértették a szavait.
Vágólapra másolva!

Magyarország az elmúlt egy évtizedben nem a legsikeresebb gazdaságpolitikát folytatta, ez régiós összehasonlításban különösen élesen látszik. "Belföldi gazdaságpolitikai hibák okozták, hogy a térségben a legsérülékenyebb államok közé tartoztunk" - mondta Oszkó Péter, korábbi pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek.

Oszkó, aki 2009-2010-ben volt Magyarország pénzügyminisztere, elmondta, hogy nem szeretne senkire mutogatni, mert a nagymértékű adósság is több cikluson keresztül halmozódott fel. "Tény azonban, hogy a 2006-os költségvetési kiigazítás szerkezete rosszul lett összeállítva" - fogalmazott, hozzátéve, hogy bizonyos politikai tabukhoz nem mertek hozzányúlni, és nagy arányban szerepeltek adóemelő intézkedések a csomagban.

Oszkó Péter, aki jelenleg az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion kockázatkezelő cég elnök-vezérigazgatója, beszélt arról is, hogy szerencsétlen dolognak tartja azt, hogy az államadósságot vizsgáló albizottság meghallgatásain egyetlen szocialista politikus sem vállalta a felelősséget "az utóbbi nyolc év rossz döntéseiért".

Elmondta, hogy egyetért azzal, hogy a kormány a költségvetési egyensúly tartós biztosítását a kiadási oldali megtakarításokkal kívánja elérni. "Most már lassan abba az irányba alakul a kormány gazdaságpolitikája, hogy elkezd foglalkozni a húsz éve halogatott problémákkal." Fenntartja ugyanakkor azt a véleményét, hogy az előző kormány által megalkotott költségvetést kismértékű kiadási korrekcióval egyensúlyba lehetett volna hozni, ha a jelenlegi kormány az adócsökkentést nem hajtja végre. "Az, hogy a korrekciós igény ekkora lett, annak a következménye is, hogy jelentős bevételekről mondott le az állam"- fogalmazott.

Oszkó Péter csütörtökön egy blogbejegyzésében kiemelte, hogy a Magyar Nemzetnek adott interjúból az is kiderült, hogy az elmúlt egy év haladási irányát a legkevésbé sem tartotta helyesnek, most viszont úgy látja, hogy a kormányzati gazdaságpolitika befordult a szükséges irányba, még ha eddig nem is indult meg rajta a szükséges tempóban.

Mint arról szerdán beszámoltunk, megkezdte működését a Bajnai Gordon által alapított alapítvány. A volt kormányfő szerint a Haza és Haladás Alapítványnak nincsenek pártpolitikai céljai, de évente két átfogó kutatást végeznek olyan témákban, amire "az előző kormányok nem adtak jó választ". Az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.