Holnap százezrek állnak sorba a postákon adóbevallásukkal

Vágólapra másolva!
Már csak bő egy napig lehet feladni az szja-bevallásokat, a Posta mellett az adóhivatal egyes egységei is rendkívüli nyitva tartással fogadják az ügyfeleket. Aki kicsúszik a határidőből, akár 200 ezer forintos büntetést is kaphat.
Vágólapra másolva!

Bő egy napjuk maradt azoknak, akik még nem készítették el és küldték el a tavalyi jövedelmeik utáni adóbevallásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy teljesítsék törvényi kötelezettségüket. Május 20., péntek éjfélig lehet a 2010. évi szja-bevallást benyújtani, és ha adótartozást mutat az elszámolás, a tartozást is addig kell kiegyenlíteni.

Az elmúlt években is sokan hagyták az utolsó pillanatra, hogy a bevallással bíbelődjenek, nincs ez másként idén sem. Az utolsó két hétre az érintettek több mint fele, 2,5 millió személy úgy fordult rá, hogy még nem tudta le a bevallás elkészítését, és elküldését. A NAV lapunknak adott legfrissebb adatai szerint az utolsó két nap csaknem másfélmilló személy küldheti el az adóbevallását.

Már ma is érezhető volt a postahivataloknál a közelgő határidő, lapunk munkatársa fél óráig állt sorban, mire fel tudta adni a bevallást tartalmazó levelét egy forgalmas fővárosi postán. Gyanítható, hogy holnap még nagyobb lesz a torlódás, hosszabb sorban állásra készüljenek, akik a papíralapú megoldást választják és postán küldik el a bevallásukat. A bevallást benyújtók közel fele még ebbe a csoportba tartozik, a regisztrációhoz kötött, ügyfélkapun történő benyújtást kevesebben választják.

A Posta mellett a NAV is rendkívüli nyitva tartást vezet be

Budapesten három postahivatal rendkívüli nyitva tartással várja az ügyfeleket pénteken (a Keleti és a Nyugati pályaudvari egység éjfélig, a Mammutban levő hivatal este nyolc óráig), és a Fogarasi úti Tescóban levő postahivatal a normál üzemmenetnek megfelelően szintén éjfélig lesz nyitva. A megyeszékhelyeken lesz legalább egy posta, ahol este nyolcig fogadják az ügyfeleket.

A NAV is meghosszabbított nyitva tartással készül a rohamra, de csak a fővárosban és Pest megyében lesz rendkívüli ügyfélfogadási idő. Az észak-, a kelet- és a dél-budapesti, valamint a Pest megyei Adóigazgatóság tart hosszabb ideig nyitva, a központi ügyfélszolgálatok a szokásos nyitva tartási időn (8.15 - 12 óra között) túl, dél és este hat óra között kizárólag a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyintézés céljából várják az adózókat. A NAV telefonos ügyfélszolgálatának munkatársai május 20-án a szokásos délután fél kettő helyett négyig fogadnak hívásokat a 06-40/42-42-42 kékszámon.

Akár 200 ezer forintos büntetést is lehet kapni

Aki kicsúszik a határidőből, annak érdemes tudnia, hogy elvileg 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat rá az adóhivatal. A NAV az elmúlt esztendőkben méltányosan járt el a pár napos későkkel szemben, de erre nem lehet apellálni. Aki önhibáján kívül eső okból nem tudta időben leadni bevallását, annak az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki, melyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtania. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, mulasztási bírságot nem szab ki.

A bevallásnál elkövethető gyakori hibákról (példuál a szükséges két aláírás elmulasztásáról) és más fontos tudnivalókról minapi cikkünkben bővebben írtunk.