240 millióból ellenőrzi a Kehi a magánnyugdíjpénztárakat

Vágólapra másolva!
Húsz fővel és 239,5 millió forinttal növeli a kormány a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) forrásait, hogy visszamenőlegesen is vizsgálja, az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő, egykori magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel a pénztárak hogyan gazdálkodtak.
Vágólapra másolva!

Csaknem 240 millió forint költségvetési többletforrást kap a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos ellenőrzésekre. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére biztosítanak 239,5 millió forintot a Kehinek, amelynek ezzel együtt a létszáma 20 fővel bővül.

Az MTI megkeresésére küldött tájékoztatásában a Kehi emlékeztetett: az Országgyűlés február 28-i ülésén fogadta el azt az egyéni képviselői indítványt, amely lehetővé teszi, hogy a Kehi visszamenőlegesen is vizsgálja, az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő, egykori magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel a pénztárak miként gazdálkodtak.

"Tekintettel arra, hogy a visszalépések következtében mintegy háromezer milliárd forint kerül vissza az államháztartás rendszerébe, az elfogadott törvénymódosítás jelentős többletfeladatot ró a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalra" - írják, hozzátéve, hogy egy ilyen nagyságrendű, soron kívüli ellenőrzési feladattal a Kehi az idei ellenőrzési terve és költségvetése előkészítésekor nem számolt.

Így annak érdekében, hogy a hivatal a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos ellenőrzési kötelezettségének úgy tehessen eleget, hogy az a 2011. évre tervezett ellenőrzései magas színvonalú lefolytatását ne veszélyeztesse, szükséges a Kehi engedélyezett létszámának és ezzel összefüggésben a költségvetésének a növelése - közölték.