Kiárusítja a családi ezüstöt Görögország

Görögország, gazdasági krízis, privatizáció, gyár
Vágólapra másolva!
Ötven milliárd euró értékű állami vagyoncsomag privatizációja lehet az utolsó esélye Görögországnak arra, hogy elkerülje az államcsődöt. Szolgáltató cégeket, létesítményeket és rengeteg ingatlant kellene pénzzé tenni a kormánynak öt év alatt. A tervezett program méretében és ütemében egyaránt összevethető a magyarországi privatizációval.
Vágólapra másolva!

Világosan kijelölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az utat, amelyet Görögországnak követnie kell ahhoz, hogy elkerülje az államcsődöt. A megszorító intézkedések megduplázása mellett egy nagyszabású privatizációs programot lát elkerülhetetlennek a nemzetközi szervezet - olyan nagyságrendűt, amilyen Magyarországon is zajlott a rendszerváltás után.

Az IMF görögországi megbízottja, Poul Thomsen nem mondta ugyan ki nyíltan, hogy a javasolt lépések nélkül az államcsőd vár az adósságcsapdában vergődő országra, de mindenki számára nyilvánvaló volt, mire utal az a félmondata, hogy máskülönben "a kormány jelenlegi adósságcsökkentő programja le fog térni a kijelölt pályáról".

Sokan számítanak az államcsődre

Az EU pénzügyekért felelős tisztségviselői már pénteken elismerték, hogy a görög adósság átstrukturálása (ez lényegében egyet jelent a csőddel) reális lehetőség. A különböző felmérések szerint ennek bekövetkeztét a befektetők legalább négyötöde biztosra veszi. Kevesen hisznek benne, hogy a görögök jövőre képesek lesznek a piacon eladni az ország finanszírozásához szükséges 27 milliárd eurónyi állampapírt.

Elsősorban az teszi ezt valószínűtlenné, hogy a költségvetési hiány csökkentésének üteme jelentősen elmarad a tervezettől. Tavaly csupán a GDP 10,5 százalékára sikerült leszorítani a deficitet, ezért az idei 7,6 százalékos cél már most elérhetetlennek tetszik. A súlyos gazdasági visszaesés mellett az állampolgárok adóelkerülése is ijesztő tempóban apasztja az állami bevételeket.

A Görögországot tavaly 110 milliárd eurós segélycsomaggal ideiglenesen megmentő IMF-EU páros ezért azt ajánlja, hogy a kormány a korábban előirányzott hárommilliárdos helyett hatmilliárd eurós megszorító csomagot vezessen be az idén (ehhez alighanem létszámleépítés kell a közszférában, ami eddig politikai tabunak számított). Másrészről egy ötéves privatizációs program végig vitelét javasolja, mely 2015-ig 50 milliárd eurós bevételt hozna.

Rég nem látott mértékű privatizáció

Ez hatalmas szám, a befolyó pénz így éppen a GDP egyötödét tenné ki. A Wall Street Journal IMF-adatokra hivatkozva azt közölte, hogy az utóbbi évtizedekben csak két ennél nagyobb szabású magánosítási akció volt. Észtország 1992 és 1998 között a GDP 20,3 százalékának megfelelő vagyont vert dobra - az első helyen pedig az 1991-1998-as magyarországi privatizációs program áll, melynek összértéke a GDP 32 százalékára rúgott.

A magyarországi privatizációval annál is inkább megáll a párhuzam, mivel feltehetően ebben az esetben is külföldi befektetők közül kerül majd ki a vásárlók zöme. Tőkeerős európai cégek számára tehát remek piacfoglalási lehetőség kínálkozik jó áron bevásárolni magukat nagy görög cégekbe. A külföldi vállalatok tulajdonszerzése hagyományosan érzékeny témának számít Görögországban, ennek ellenére a közvélemény-kutatások szerint most tíz emberből hét támogatja az állami kiárusítást.

Bőven lesz mit eladni. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint csak az állami kézben lévő cégek 44 milliárd eurót érhetnek, míg a rendelkezésre álló ingatlanvagyon értékét 200 és 300 milliárd euró közé teszik. Ezzel együtt akadhatnak nehézségek: a görög eszközöket egy ideig még nehéz lesz hitelfedezetként használni, a kezdetleges ingatlan-nyilvántartás elriaszthatja az ingatlan-befektetőket, a teljes programot pedig nagyban veszélyezteti a politikai konszenzus hiánya, az ellenzék ugyanis nem fogadja el a gazdasági intézkedéseket.

Jelentősen csökkenne az adósságteher

Ha mégis teljesül az 50 milliárdos bevételi cél, a görög államadósság 2015-re a GDP 134 százalékára süllyedhet, a mostani folyamatok alapján előrevetített 151 százalék helyett. (Összehasonlításul: a Közép-Európában kimondottan magasnak számító magyar államadósság pillanatnyilag valamivel 80 százalék fölött van, a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításával várhatóan 74-75 százalékra fog csökkenni.)

A görög kormány eltökéltségét jelzi, hogy nyilvánosságra hozta, mely vagyonelemek eladásával számol, és azt is, az egyes tranzakciókat milyen tanácsadók segítik majd. A megbízottak között vannak görög pénzintézetek, a legnevesebb nemzetközi tanácsadó cégek és külföldi nagybankok.

A következő vagyonelemek magánosítását tervezi a görög kormány:

  • a sportfogadások szervezésének monopoljogát birtokló OPAP cég 34 százalékos tulajdonrésze
  • az állami lottó
  • az állami lóversenyszervező társaság
  • az athéni nemzetközi repülőtér 55 százalékos tulajdonrésze
  • a régi athéni reptér (Hellinikon) területe
  • négy darab Airbus A340 utasszállító repülőgép
  • több ezer ingatlan: épületek, földterületek, hotelek, strandok, termálfürdők, kikötők, kaszinók és a 2004-es nyári olimpia egyes létesítményei
  • a DEPA gázipari vállalat 65 százalékos tulajdonrésze
  • a veszteséges EAS és ELVO fegyvergyárak
  • az évente egymilliárd eurós mínuszt termelő OSE vasúttársaság 49 százalékos tulajdonrésze (számos veszteséges vonal bezárása után)
  • a (még nem létező) egységes állami autópálya-kezelő valamekkora tulajdonrésze
  • a kavalai gáztározó.