Adókedvezménnyel csalogatnák haza a külföldi rendszámmal autózókat

Vágólapra másolva!
Adókedvezményt adna a külföldi rendszámról januárig önként lemondó autósoknak Rogán Antal. A parlament gazdasági bizottságának elnöke erről a Tv2 Mokka című reggeli műsorában beszélt.
Vágólapra másolva!

Az osztrák módszerhez hasonlóan megfordítaná a bizonyítási kényszert a külföldi rendszámmal autózók esetében Rogánt Antal, vagyis az autósnak kell bizonyítania, hogy életvitelszerűen él külfödön, azaz jogosan használ külföldi rendszámot. A parlament gazdasági bizottságának elnöke a Tv2 Mokka című műsorában beszélt erről.

Rogán szerint kimutatások nélkül nehéz pontos adatokat mondani, de jelenleg tízezer és harmincezer közé tehető azon autósok száma, akik külföldi rendszámmal bújnak ki az áfa, és a regisztrációs adó fizetési kötelezettségük alól, ezzel hozzávetőlegesen 10 milliárd forintnyi összeg kerül ki az államkasszából. De ezeknél az autósoknál lényegesen nehezebb a parkolási bírságok, vagy a gyorshajtás miatt kiszabott büntetések behajtása is - mondta Rogán.

Rogán szerint még a nyári szünetig dönthet a parlament a törvénymódosításról, és ha így lesz, akkor szeptembertől decemberig kapnak lehetőséget az autósok, hogy visszatérjenek a magyar törvények hatálya alá, ha nem tudják bizonyítani, hogy életvitelszerűen külföldön élnek. Az önként hazatérők ebben az időszakban adókedvezményre számíthatnak, a jelenlegi szabályok szerint fizetendő adó felét kell csak befizetniük, akik azonban nem térnek haza, és január 1-je után megbuknak egy ellenőrzésen, azoknak az adó dupláját kell megfizetniük.

Rogán a regisztrációs adóról is beszélt, azt mondta, nem támogatja az adótétel kivezetését, de várhatóan lényegesen csökken majd ennek mértéke, és sávos adózást vezetnek be.

Az [origo] a külföldi rendszámmal autózók helyzetéről írt összeállítását itt olvashatja.