A francia pénzügyminiszter bejelentkezett az IMF vezetői posztjára

Vágólapra másolva!
Christine Lagarde  francia pénzügyminiszter szerdán bejelentette, hogy jelölteti magát a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjára azt követően, hogy szexbotránya miatt lemondani kényszerült a korábbi vezető, Dominique Strauss-Kahn. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár már támogatásáról biztosította Lagarde-ot.
Vágólapra másolva!

"Szeretném bejelenteni szándékomat, hogy indulok a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói székéért"- közölte szerdán a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde a France 24 szerint. Lagarde-ot elmondása szerint az indította erre a lépésre, hogy több európai ország - köztük Nagy-Britannia - támogatja jelölését.

Sajtótájékoztatóján ráadásul José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is "teljes támogatásáról" biztosította őt. A francia pénzügyminiszter Barroso szerint nagy tiszteletnek örvend a nemzetközi közösségen belül és az Unióban is. A bizottsági elnök úgy véli, nélkülözhetetlen Lagarde részvállalása a jelenlegi világgazdasági reformokban is.

"Ha megválasztanak, az IMF-nek adom minden tapasztalatom, melyet mint ügyvéd, mint egy vállalkozás igazgatója, mint miniszter és mint nő is szereztem - fogalmazott Lagarde a sajtótájékoztatón a BBC tudósítása szerint. Amennyiben megválasztanák, ő lenne az első női vezető az IMF 65 éves fennállása óta. Az IMF vezérigazgatóját a szervezet 24 tagú igazgatótanácsa választja majd meg.

"Vannak más jelentkezők, és várom, hogy egy nagyon jó vita legyen köztünk," mondta Christine Lagarde, aki azt is bejelentette, hogy jelöltetése ellenére még megtartja pénzügyminiszteri pozícióját. Eddig az egyetlen hivatalos jelölt Agustin Carstens, a mexikói központi bank vezetője, miután hétfőn Mexikó bejelentette, hogy nevezni fogják őt. Korábban felmerült még Németország egykori banki vezetője, Axel Weber, és a dél-afrikai Trevor Manuel pénzügyminiszter neve is.

Hétfőn Angela Merkel kancellár jelentette ki, hogy a német kormány is a francia pénzügyminisztert, Christine Lagarde-ot látná szívesen a Nemzetközi Valutaalap élén. A francia kormányszóvivő pedig egy napra rá azt mondta, hogy a kínai vezetés is támogatja a francia jelöltet.

Utóbbinak azonban ellentmond, hogy kedden Brazília, Kína, Oroszország, India és Dél-Afrika közös nyilatkozatban ítélte el azt a gyakorlatot, hogy mindig európait választanak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának. Szerintük ez aláássa a szervezet legitimitását.

Nehéz helyzetbe kerül Lagarde, ha megválasztják

India jelenleg tárgyal a felzárkózó országok csoportjával, hogy állítsanak saját, közös jelöltet a Nemzetközi Valutaalap vezető posztjára. Indiai kormányforrások szerint a jelölt személyét még a héten bejelenthetik.

Lagarde valószínűleg bírja Európa, az Egyesült Államok és Kína támogatását is, de kritikusai szerint négy éves francia pénzügyminisztersége alatt nem hozott tető alá lényeges változtatásokat, hanem inkább a francia kormány terveinek végrehajtójaként tevékenykedett - írja a Business Standard gazdasági weboldal.

A lap Lagarde egy korábbi munkatársát is idézi, aki szerint a korábbi szinkronúszó Lagarde kiválóan tárgyal, és jó politikai érzéke van, amire szüksége is lesz, mert ha ő vezeti majd az IMF-et, akkor szembe fogja találni magát a feltörekvő országok ellenérzésével, akik nem akarnak újabb európai elnököt.

A lap szerint ennek ellenére sem szívesen engednék az európai hatalmak, hogy kikerüljön a kezükből a Valutalap irányítása, mert számukra fontos, hogy se Portugáliában, se Görögországban ne romoljon tovább a helyzet, és a két ország körüli pénzügyi bizonytalanság ne rontsa tovább az európai térség kilátásait - írja a lap.

Olyan vélemény is akad, amely szerint éppen egy nem európai felfogás oldhatná meg az eurózóna problémáit. "Lehet, hogy a megoldás Európán kívülről kell érkezzen, egy új szemlélet, egy kívülről jött, független ember irányítása segíthet az eurózónának" - mondta a Goldman Sachs egyik elemzője.