Napi Gazdaság: A bioetanolnál tízszeres az árrés a benzinhez képest

Vágólapra másolva!
Bár a bioetanol olcsóbb jóval, mint a benzin, még így sem éri meg tankolni a fogyasztási többlet miatt. A Napi Gazdaság szerint az E85-ös üzemanyag kis- és nagykereskedelmi ára között 60 forint a különbség, szemben a benzin 5-6 forintos árrésével.
Vágólapra másolva!

A magyarországi üzemanyagtöltő-állomások negyede kínál bioetanolt, ami gyakorlatilag országos lefedettséget jelent, ám az E85-ös üzemanyag forgalma az összeladásoknak mindössze egy százalékát adja - derül ki a Napi Gazdaság pénteki számából.

A lap szerint a piaci verseny hiánya és a nagyon magas árrés miatt nem növekszik a bioetanol forgalma. A hagyományos 95-ös benzinnél ugyan 100 forinttal olcsóbb egy liter bioetanol a kutakon, ám az E85-ös 280 forintos kiskereskedelmi ára 50-60 forinttal haladja meg a nagykereskedelmi árat, míg a benzinnnél 5-6 forint az árrés - derül ki a lapból.

A Napi Gazdaság szerint a kormánytól nem áll távol a bioetanol-ipar támogatása, vannak erre vonatkozó kezdeményezések. Kérdés, hogy az ellenérdekelt lobbik - például a termőhelyet, támogatást és területet igénylő újraformálódó cukortermelők - mennyire erősek.