Várhatóan jövő héten aláírják a Nabucco-gázvezetékről szóló szerződést

Vágólapra másolva!
A nemzeti fejlesztési miniszter bejelentette, hogy jövő héten írják alá a támogatói szerződést a Nabucco-földgázvezetékről. Fellegi Tamás azt mondta, eddig azért nem írták alá, mert a szerződésben nem jelentek meg a magyar érdekek. A Nabucco-gázvezetéket várhatóan 2013-ban kezdik el építeni.
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás a jövő héten írja alá a kormány nevében Törökországban a támogatói szerződést a Nabucco-földgázvezetékről. A nemzeti fejlesztési miniszter az Országgyűlés számvevőszéki és gazdasági bizottságában hétfőn elmondta: eddig azért nem írták alá, mert a szerződés nem volt rendben, abban nem jelentek meg a magyar érdekek.

A török energiaügyi miniszter május 13-án közölte, hogy vannak arra vonatkozó tervek, miszerint június 6-án aláírják a Nabucco-gázvezetéktervvel kapcsolatos támogatói megállapodást Magyarországgal. Taner Yildiz a CNN török tv-csatornáján nyilatkozott erről.

A projektben részt vevő országok vezetői 2009. július 13-án Ankarában írták alá a kormányközi megállapodást a Nabucco-földgázvezetékről. Az ötven évre szóló egyezményt az osztrák kancellár, valamint Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország akkori miniszterelnöke látta el kézjegyével.

A Nabucco a tervek szerint 31 milliárd köbméter teljes kapacitású, 3300 kilométer hosszú földgázvezeték lesz, amely Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik. Az EU és az Egyesült Államok támogatását is élvező Nabucco-vezeték megépítésének célja az lenne, hogy csökkentse az európai államok függését az orosz gáztól.

A gázvezetéket tervező konzorcium vezetője május elején közölte, hogy újabb két évet csúszik a gázvezeték építése, és várhatóan csak 2013-ban tudják majd elkezdeni az építékezést.