Betétállamosításról szóló rémhírt cáfolt a PSZÁF és a kormányszóvivő

Vágólapra másolva!
Teljesen megalapozatlanul állítja egy, az interneten terjedő levél, hogy a kormány a betétek államosítását tervezi. A rémhír állítását pénteken közösen cáfolta a kormányszóvivő és a PSZÁF szóvivője. Magyarországon egyébként az uniós irányelveknek megfeleően a hitelintézeti törvény garantálja a betétek biztonságát, 100 ezer eurós, vagyis durván 26,5 millió forintos összeghatárig.
Vágólapra másolva!

Rémhírnek minősítette a kormány és a PSZÁF azt a pletykát, ami a Nagy Anna kormányszóvivő szerint egy nyilvános levelezőlistán terjed. A rémhír szerint az Európai Bizottság szankciót alkalmazna Magyarországgal szemben, ezért Magyarország válaszlépésként államosítaná a 2 millió forintnál nagyobb bankbetéteket.

Nagy Anna a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivőjével, Binder Istvánnal közösen pénteken tartott sajtótájékoztatóján közölte, a teljesen megalapozatlan rémhír széles körben való elterjedésének megakadályozása érdekében hívták össze a sajtótájákoztatót. Binder István azt mondta, a rémhír miatt nem volt pánikszerű betétkivonás a bankoknál. A PSZÁF tiltott piacbefolyásolás miatt indított eljárást, a rendőrség pedig rémhírterjesztés miatt nyomoz. Nagy Anna közölte, két személyt azonosítottak már a rémhír terjesztésével kapcsolatban, de ennél többet egyelőre nem akart elárulni.

Magyarországon az uniós irányelvekkel összhangban a hitelintézeti törvény és az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja a betétesek pénzének védelmét. A hitelintézeti törvény szerint az OBA a hitelintézetnél elhelyezett betétek befagyása esetén a betétesnek kártalanítást fizet százezer eurós összeghatárig, ez pedig több mint 26,5 millió forint.