Újabb segélyt kaphat Görögország az euróövezettől

Vágólapra másolva!
A görög pénzügyminisztérium és az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek tanácsát vezető luxemburgi miniszterelnök is arra számít, hogy újabb pénzügyi támogatáshoz juthat Görögország az euróövezettől. Az összesen 110 milliárd eurós támogatás első részletét várhatóan júliustól lehet lehívni.
Vágólapra másolva!

Görögországot segítő újabb pénzügyi támogatásról készül döntést hozni az euróövezeti országok csoportja - jelentette be a csoport pénzügyminisztereinek tanácsát (Eurogroup) elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, miután pénteken hivatalában fogadta Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnököt.

"Arra számítok, hogy az Eurogroup további pénzügyi támogatást fogad el Görögország számára, szigorú feltételekhez kötve" - fogalmazott Juncker a megbeszélés utáni nyilatkozatában. Elmondta, hogy a tervek szerint az újabb támogatási programban önkéntes alapon a magánbankok is részt vehetnek. Megerősítette Juncker azt is, hogy Görögország megkapja a jelenleg futó támogatási program következő, 12 milliárd eurós részletét.

Ezt helyezte kilátásba az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Brüsszelben péntek este kiadott közleménye is. Jelezték viszont, hogy uniós részről és az IMF vezetésének is még jóvá kell hagynia a terveket, így az összesen 110 milliárd eurós támogatás említett részlete várhatóan július elején lesz ténylegesen lehívható.

A megállapodást még Athénban is jóvá kell hagyni

A luxemburgi tárgyalással egy időben a görög pénzügyminisztérium is azt közölte, hogy az EU-val, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Központi Bankkal (EKB) folytatott tárgyalások "pozitívan" zárultak. A görög tárca azt is jelezte, hogy a megállapodást még Athénban is jóvá kell hagyni felsőbb szinteken, azaz a kormányban és a parlamentben is.

A görög kormány a múlt hónapban 6,4 milliárd eurós megszorító programot körvonalazott az idei évre, további 22 milliárdos megtakarítást helyezett kilátásba 2015-ig, továbbá ígéretet tett arra, hogy 50 milliárdot állami ingatlanok eladásából és állami vállalatok privatizációjából teremt elő.

Pénteken reggel tüntetők zárták el Athénban a pénzügyminisztérium épületének bejáratát, amelyre általános sztrájkra felszólító plakátot tűztek ki. A nagyjából kétszáz, a kommunista párt által támogatott PAME unióhoz tartozó tiltakozó hajnalban zárta el a bejáratot.

A tüntetések az után kezdődtek, hogy Görögországba szakértők érkeztek az Európai Uniótól, az Európai Központi Banktól és a Nemzetközi Valutaalaptól, akik a görög gazdasági reformokról és az újabb megszorító csomagról egyeztetnek a helyi vezetőkkel.