A JP Morgan szerint jó kompromisszum a devizahitelesek mentőcsomagja

Vágólapra másolva!
Jó kompromisszumnak tartja a magyar kormány és a bankok megállapodásáról szóló intézkedéscsomagot a JP Morgan, de a londoni bankcsoport szerint a reálgazdasági hatása valószínűleg korlátozott lesz. Az elemzők szerint más módszer kell a magánszektorba irányuló banki hitelezés ösztönzésére, a megoldás a bankszektor adóterheinek csökkentése lehet 2012 után.
Vágólapra másolva!

A devizahitelesek terheinek könnyítését célzó megállapodáson túl további ösztönzőkre lenne szükség a magyar bankszektor hitelezési tevékenységének élénkítésére - állapították meg hétfői helyzetértékeléseikben londoni elemzők. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege által a magyar kormány és a bankok megállapodásáról szóló, befektetőknek összeállított elemzés szerint a bejelentett intézkedéscsomag "jó kompromisszum", ám reálgazdasági hatása valószínűleg korlátozott lesz.

A ház szerint az ingatlanárverezési tilalom feloldása kedvező fejlemény, mivel mérséklődik a késztetés az utóbbi években széles körűvé vált nem törlesztésre, az értékesíthető ingatlanok arányára megszabott szigorú kvóták azonban azt jelentik, hogy a bankok csak hosszú idő alatt tudnak megszabadulni nem teljesítő kintlévőségeiktől.

A kormánynak más módszereket kell találnia a magánszektorba irányuló banki hitelezés ösztönzésére, a megoldás a bankszektor adóterheinek csökkentése lehet 2012 után - áll a JP Morgan elemzésében.

Egy másik citybeli nagy befektetési ház, a Morgan Stanley hétfői értékelésében szintén úgy vélekedett, hogy a magyar bankok csak "nagyon lassan" tudják majd megtisztítani hitelportfólióikat. A cég londoni elemzői szerint akkor lehetne számítani a hitelezés élénkülésére, ha az új hitelek adóalap-csökkentő tételként szolgálhatnának a banki különadó számításához.