Kétszáz dollárt fizettek egy árverésen a szupercsaló Madoff alsógatyáiért

Vágólapra másolva!
Újabb tárgyakat árvereztek el a Wall Street történetének legnagyobb csalója, Bernard Madoff személyes vagyonából.  Az árverésen a százötven évi börtönbüntetésre ítélt férfi bokszeralsóiért kétszáz dollárt fizettek.
Vágólapra másolva!

Kétszáz dollárért keltek el a szupercsaló Bernard Madoff alsóneműi azon az árverésen, amelyen a férfi Palm Beach-i házában elkobzott tárgyakat árusították ki. Az árverésen bútorok, háztartási cikkek, cipők és képzőművészeti tárgyak is új tulajdonosra találtak - számol be a BBC brit közszolgálati médium a Miami Heraldra hivatkozva.

Az árverésen egy vevő 31 ezer dollárt fizetett Madoff 1952-es Rolex órájáért, míg Edward Weston "Akt" című képe 4600 dollárt ért új tulajdonosának. Az árverésen befolyt mintegy 400 ezer dollárt Madoff ügyfeleinek kárenyhítésére fordították.

Madoff jelenleg 150 éves börtönbüntetését tölti, miután 65 milliárd dolláros kárt okozó pénzügyi csalássorozatot hajtott végre húsz éven át. Áldozatait a piramisjátékra emlékeztető Ponzi-trükk alapján csapta be: látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, a korábbi befektetőknek pedig magas kamatokat fizetett az új áldozatok pénzéből.

A gazdasági válság beköszöntével azonban nem érkezett új pénzforrás a "rendszerbe", ezért derülhetett fény az üzletember által elkövetett bűncselekmény-sorozatra. Madoff 2009 márciusában bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott tizenegy vádpontban, jelenleg egy észak-karolinai börtönben tölti büntetését. A csalással szerzett pénz zöme örökre elveszett: részben eljátszották a tőzsdén, részben a Madoff család fényűző életmódjának fenntartására fordították.

Tavaly novemberben már tartottak egy árverést Madoff személyes tárgyaiból New Yorkban, akkor kétmillió dollár folyt be. Akkor mahagóni teázóasztal, mennyezetes ágy, értékes képkeretek, ékszerek is kalapács alá kerültek Bernard Madoff személyes vagyonából. A pénzt akkor is az áldozatok kárenyhítésére fordították.