Tízmilliárdos kárt okozhat a zöldségtermesztésnek a hasmenésjárvány

Vágólapra másolva!
A németországi hasmenésjárvány körüli hirtelen nyilatkozatok miatt bajba került az európai zöldségtermesztés, csak a magyar gazdaságban tízmilliárdos kárt okozhat a fogyasztói bizalom elvesztése - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn. Az orosz exporttilalommal a magyar zöldség 10-15 százalékának nincs helye a piacon.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint a zöldségtermesztésben akár több tíz milliárd forintra is rúghat a kár, amely a halálos áldozatokkal is járó németországi hasmenésjárvány nyomán alakult ki - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a TV2 Mokka című műsorában hétfőn reggel.
A miniszter elmondta, hogy június 7-re Luxemburgba összehívta uniós kollégáit, hogy elemezzék a járványnak a zöldség- és gyümölcságazatra tett hatását.

"Nagyon súlyos fertőzés történt, áldozatok vannak, de áldozattá vált egy olyan mezőgazdasági ágazat is, az uborka- és zöldségtermesztés, amely úgy látszik, hogy igazából mentesül ez alól, nem onnan indult a fertőzés, ahonnan gondolták" - mondta a műsorban a miniszter.

Szerinte a hirtelen nyilatkozatok odáig vezettek, hogy az egész európai zöldségágazat, beleértve a magyar termelőket is, nagy bajban van. Ezért is hívta össze keddre az Európai Unió agrártanácsát, hogy ott a tagállamokkal és a bizottsággal együtt keressenek megoldást a kialakult helyzetre - tette hozzá.

A miniszter azt mondta: lélektani természetű a válság, bizalomhiány alakult ki a termékek iránt. Kijelentette, hogy a magyar uborka egészséges, az is volt. Úgy fogalmazott: "a vizsgálatok felmentették az uborkát a járvány okozása alól". Úgy vélte, a legfontosabb a fogyasztói bizalom visszaállítása.

Közben újabb bűnöst, ezúttal növényi csírákat neveztek meg a német egészségügyi hatóságok az országon végigsöprő hasmenésjárvány felelőseként.

A hazai piacot képesek ellátni, de hiányzik az orosz export

Fazekas Sándor felkérte a kereskedőket, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz. A miniszter szerint eredményes intézkedésnek bizonyult a másodlagos élelmiszer-ellenőrzés bevezetése, amellyel kiszűrték a gyenge minőségű élelmiszert. Magyarország ugyanis mentes a fertőzéstől - tette hozzá.

A miniszter az MTV Az este című műsorában beszélt arról is, Magyarországot érzékenyen érinti az is, hogy Oroszország csütörtökön megtiltotta az Európai Unióból származó zöldség importját. A magyar zöldségkivitel 10-15 százaléka irányul Oroszországba - közölte a szaktárca hétfői közleményében.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Oroszországot, azonnal szüntesse meg az importtilalmat, mivel az intézkedés aránytalan, és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) jogszabályaival is ellentétes. Mint ismeretes, Oroszország régóta szeretne csatlakozni a WTO-hoz.

A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarországra egyáltalán nem érkezik import uborka, mert a hazai termelők teljes mértékben képesek ellátni a hazai piacot.