A hamburger után nem kell majd hamburgeradót fizetni a tervek szerint

egészségtelen ételek, élelmiszer, hamburger
Vágólapra másolva!
A só- és cukortartalomtól függhet az egyes élelmiszerekre kivetett hamburgeradó mértéke a Világgazdaság szerint. A lap úgy tudja, hogy a hamburgeradóként ismert népegészségügyi termékdíj listáján egyelőre nem szerepelnek a készételek, az alkoholfélék és a hamburger sem.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság úgy tudja, eltérő mértékű népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a töményen sózott és cukrozott élelmiszerekre és italokra, és a korábbi elgondolásokhoz képest szűkült a megadóztatásra javasolt terméklista, amelyre egyelőre nem kerül fel a hamburger, a készételek és az alkoholféleségek. A lap szerint hamarosan a kormány elé kerül a tervezet, amely szerint a termékdíjat úgynevezett egyfázisú forgalmi adóként vetnék ki, mértéke a termékek só- és cukortartalmának függvényében eltérő lenne. Például az energiaitalok egy literére 200 forint lenne a népegészségügyi termékdíj.

A termékdíjas listára azokat az ételeket, italokat vették fel, amelyek só- és cukortartalma az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tudományos vizsgálatai szerint az egészségügyi határértéket meghaladja. A lap szerint előkelő helyen szerepel a listán például a palackozott jeges tea, a kóla, az összes cukrozott üdítő, az energiaitalok, a dobozos jégkrémek, a sós levesporok, a chipsféleségek, a sós ropogtatnivalók.

A tervek szerint a jövő januártól bevezetendő díjból 20-30 milliárd forint bevételt várnak, ennek egy részét népegészségügyi célokra (egészségmegőrzés, szűrővizsgálatok, oktatás), másik részét az ágazatban dolgozók bérének növelésére fordítanák - írta a Világgazdaság.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy a népegészségügyi termékdíj tételével már a jövő évi költségvetés tervezésekor számolnak. A hamburgeradóról itt olvashat részletesen.