Újabb görög csomagért könyörgött pártjában Angela Merkel

Vágólapra másolva!
Rendkívüli frakcióülésen győzködte saját párttársait egy új görög mentőcsomag szükségességéről Angela Merkel kancellár. Egy német lap információi szerint a képviselők többsége egyetértett azzal, hogy a csőd még többe kerülne, mint a 90-120 milliárd euróra becsült második csomag.
Vágólapra másolva!

Egy újabb görög mentőcsomag mellett kampányolt saját frakciója szerda esti rendkívüli ülésén Angela Merkel német kancellár. A Süddeutsche Zeitung információi szerint a kancellár azt mondta a CDU/CSU képviselőinek, hogy a takarékosság önmagában nem segít a nehéz helyzetben lévő Görögországon, ezért szükség van egy újabb, szigorú feltételekkel nyújtott pénzügyi mentőcsomagra.

A müncheni lap szerint az ülésen egyes kormánypárti képviselők amellett érveltek, hogy hagyni kellene Görögországot csődbe menni, a többség azonban azt mondta, hogy egy rendezetlen csőd még többe kerülne. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a szerda esti frakcióülésen 90-120 milliárd euróra becsülte az újabb mentőcsomag nagyságát (a tavalyi hitelkeret 110 milliárd euró volt).

Az újabb görög mentőcsomagról szóló vitát Schäuble kedden kiszivárgott levele indította el, amelyben a pénzügyminiszter azt írta EU-s kollégáinak, illetve az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőinek, hogy az újabb segélycsomag nélkül "ellenőrizetlen csőd" következne be egy euróövezeti államban (a részletekről itt olvashat). A pénzügyminiszter szerint ugyanakkor az új csomag terheiből a magánhitelezőknek is részt kell vállalniuk, például az adósságok átütemezésével.

Schäuble álláspontját erősíti az Európai Bizottság, az EKB és az IMF szakértőinek szerdán este publikált jelentése, amely szerint nagyon valószínűtlen, hogy Görögország az eredeti terveknek megfelelően 2012-ben vissza tudna térni a pénzpiacra, és képes lenne önállóan, külső segítség nélkül finanszírozni az állam működését. A jelentés szerint addig nem utalhatják át a nemzetközi segély következő (július elején esedékes) részletét, amíg megoldást nem találnak a görög átalakulás finanszírozási problémáira.