A felbomlás felé tart az euróövezet a válságot is megjósoló közgazdász szerint

strukturális reformok, elemzői várakozások, pénzügyi elemző, tőzsde, részvényárfolyamok, gazdaság
Vágólapra másolva!
Az Európai Unión belüli széttartó folyamatok miatt az euróövezet felbomlását prognosztizálja Nouriel Roubini közgazdászprofesszor. Roubini szerint, aki már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot, az euró soha nem teljesítette az optimális valutaövezetek fenntartásához szükséges feltételeket.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti válsággal kapcsolatos "zavaros" megoldási próbálkozásokkal nem sikerült gyógyírt lelni az alapvető problémára, az Unión belüli széttartó folyamatokra, és ha ez nem változik, akkor az euróövezet rendezetlen módon összeálló adósságmegoldások, és végül - egyes gyengébb tagországok "kihullásával" - a felbomlás felé veszi az irányt - írta a Financial Times című gazdasági napilap keddi számában Nouriel Roubini.

A New York-i Egyetem pontos előrejelzéseiről világszerte ismert gazdaságtan-professzora - aki már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot is - elemzésében kifejtette, hogy az euró soha nem teljesítette az optimális valutaövezetek fenntartásához szükséges feltételeket.

Vezetői ehelyett abban reménykedtek, hogy a költségvetési, a monetáris és az árfolyam-politika hiánya majd felgyorsítja a szerkezeti reformokat, ezeken a reformokon keresztül pedig megindulhat a termelékenységi és növekedési konvergencia.

A valóságban azonban ez nem így történt. Paradox módon a korai kamatkonvergencia holdudvar-hatása még inkább széttartó költségvetési politikákat eredményezett, a szerkezeti reformok késlekedtek, és a bérnövekedés is elszakadt a termelékenységtől, ami az euróövezeti periféria versenyképességének gyengüléséhez vezetett - írta keddi elemzésében az amerikai közgazdász.