Népszabadság: Négy évig nem változik a gázár

gáz, gázóra, gázszolgáltató, gázáremelés, gázláng, ÜN heti összefoglaló
Vágólapra másolva!
Néhány apró módosítástól eltekintve négy évig biztosan nem változik a lakossági gáztarifa - értesült a Népszabadág. A lap szerint ez azt is jelenti, hogy csökkenni sem fog, pedig két, számlán szereplő tétel biztosan mérséklődik, illetve megszűnik majd.
Vágólapra másolva!

Júliusban megszűnik a gázszámlában fizetett úgynevezett importkorrekciós tényező - írja a keddi Népszabadság iparági forrásokra hivatkozva. Így elvileg több mint három forinttal olcsóbb lehetne a köbméterenként 140 forint körüli tarifa.

Emellett a kormány július 1-jétől mérsékeli a stratégiai gázkészlet mértékét is, de ennek arányában nem mérsékelte a számlába foglalt készletezési díjat - írja a lap. Jelenleg köbméterenként bruttó 2,60 forintot kell fizetni a stratégiai gázbiztonságért, ami így 60 fillérrel lehetne kevesebb.

A lap azonban úgy tudja, hogy ezek mellett július elsejétől mintegy tíz százalékkal tovább emelkedik az orosz gázimportár. Ez ezer köbméterenként 440 dollár körüli tarifát jelenthet, ami Európában továbbra is az egyik legmagasabb. A gázcégek erre hivatkozva - a lap értesülései szerint - nem is szeretnének lakossági tarifacsökkentést. Ugyanakkor a dollárért vásárló, de forintért eladó társaságok elvileg sokat kerestek a forint dollárhoz viszonyított nagyarányú erősödésén, ami csökkenthetné az áremelési nyomást.