A vártnál kisebb mértékben nőttek az árak májusban

Vágólapra másolva!
Májusban 3,9 százalékos volt az éves szintű infláció Magyarországon, tavaly szeptember óta a legalacsonyabb. A vártnál alacsonyabb drágulás annak is köszönhető, hogy az élelmiszerek ára nem nőtt olyan mértékben, mint az év korábbi hónapjaiban.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak májusban 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. Az elemzők 4,5 százalékos éves inflációt vártak, Londonban a májusra szóló előrejelzések átlaga 4,4 százalék volt.

A maginfláció májusban 0,2 százalék, 12 havi összehasonlításban 2,7 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi árindex 4,6 százalék, az egyhavi 0,3 százalék volt. Egy hónap alatt az élelmiszerek 0,4 százalékkal drágultak, legnagyobb mértékben a sajt, a margarin és az idényáras élelmiszerek. Csökkent viszont a cukor ára, 1,3 százalékkal.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 8,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor (66 százalék), a liszt (64,6 százalék), az étolaj (18,6 százalék), a tej (13,8 százalék) ára, olcsóbb lett azonban a tojás (6,7 százalékkal) és a sertészsír (3 százalékkal). Az üzemanyagok egy év alatt 13,1 százalékkal, a háztartási energia pedig 4,4 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,1, a szeszes italok, dohányárukért átlagosan 1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetése után elmondta: tavaly szeptember óta ez a legalacsonyabb éves szintű infláció, akkor 3,8 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A KSH szakembere szerint a vártnál alacsonyabb drágulás annak is köszönhető, hogy az élelmiszerek ára nem nőtt olyan mértékben, mint az év korábbi hónapjaiban.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint is meglepetést okozott, hogy az élelmiszerárak éves alapú árnövekedése 8,6 százalékra mérséklődött az előző havi 9,4 százalékról. Az elemző szerint a következő hónapokban 3,9 százalék közelében maradhat az infláció, az éves szintű infláció pedig 4 százalékos lehet, a csökkenésben a gyenge belső kereslet, illetve az erősebb forint is segíthet. Suppan Gergely úgy véli, hogy a májusi adat egyelőre nem ad okot az MNB-nek arra, hogy kamatot csökkentsen.