Európa rossz híre szúrt ki a magyar frankhitelesekkel

üres pénztárca, elszegényedés, hitel, svájci frank
Vágólapra másolva!
Csütörtökön a tavaly szeptemberi 225 forint feletti csúcs közelébe ért a nemzetközi piacon az euróval szemben csúcsot döntő svájci frank árfolyama. Devizakereskedők szerint nemzetközi folyamatok, elsősorban a görög csődtől és annak hatásaitól való félelem erősíti a frankot. A frank gyengüléséhez az eurózóna adósságproblémáit kellene megszüntetni, de ezt követően is csak lassan gyengülhet a frank.
Vágólapra másolva!

"Több tényező erősíti a frankot az euróval szemben, ezzel azonban nem lehet mit kezdeni. Csak ülünk, mint a moziban, nézzük a frankerősödést, azaz Magyarország is csak tétlenül nézheti a folyamatot" - mondta az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az után, hogy a svájci frank csütörtökön az euróval szemben az 1,20 szint alá került, a forinthoz mért árfolyam pedig a 225 forint feletti csúcs közelében járt.

A svájci frank csütörtökön a bankközi devizapiacon 225 forint felett is megfordult, ami nagyon közel van a tavaly szeptemberben elért csúcshoz. A Magyar Nemzeti Bank hivatalos statisztkái szerint 2010. szeptember 8-án a frank hivatalos középárfolyama 225,66 forint volt, ilyen magas árfolyamra pedig korábban soha nem volt példa. Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője azt mondta: a forint piacán nincs komolyabb érdeklődés, a nemzetközi trendek mozgatják az árfolyamokat. "Külföldön pedig egyre erősödik a görög csődtől való félelem, mindenki a frankba kapaszkodik, azaz a befektetők szabadulnak az eurótól, és a biztonságosnak tartott eszközöket, köztük a frankot vásárolják. Ennek következménye, hogy 225 forint fölé került a kurzus" - tette hozzá Kolba.

Feldőlhet az asztal

"A forint frankhoz mért árfolyama külföldön dől el. Szerintem már nem az a kérdés, hogy a görögök csődöt jelentenek-e, hanem az, hogy annak milyen hatása lesz. Csak az asztalterítőt rántják le, vagy feldől az egész asztal. Attól függnek a további árfolyamozgások, hogy a görögök csődje utána melyik ország kerül veszélybe, melyik ország bankjai roggyannak meg" - mondta az [origo]-nak Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője, és hozzátette: az elmúlt években csak beszéltek arról, hogy baj lehet az európai országok adósságával, és a szőnyeg alá söpörték a problémákat, ahelyett, hogy konkrét intézkedéseket hoztak volna az eladósodott országok.

"Ebben a helyzetben nem csoda, hogy a befektetők kiábrándultak az euróból, és biztonságosabb célpontot kerestek, amilyen a svájci frank is" - erősítette meg Kolba véleményét Gondi István, aki úgy véli, hogy a következő hetekben, hónapokban folytatódhat a svájci frank erősödése az euróval szemben, az árfolyam elérheti az 1,15-ös szintet. Gondi szerint ezzel párhuzamosan a svájci frank tovább erősödhet a forinttal szemben, de konkrét számot nem akart mondani a bizonytalan piaci helyzet miatt.

Kolba közölte azt is, hogy nem valamilyen meglepetés okozza a frank erősödését külföldön, Görögország és az eurózóna más államainak adósságproblémái nem jelenetenek újdonságot, csak most megint fókuszba kerültek a piacokon. "Ráadásul bizonytalan, hogy a görögöknek mennyi pénz kell, mikor kapják meg, ezzel párhuzamosan azt sem lehet tudni, hogy az adósság visszafizetését hogyan fogják átütemezni. Ameddig nem rendeződik a helyzet, addig a befektetők vásárolni fogják a dollárt és a svájci frankot, ami biztos célpont" - tette hozzá Kolba Miklós. Szántó András, az Equilor üzletág-igazgatója szerint is az eurózóna adósságproblémáit kell megoldani és Görögország pénzügyi helyzetét kell stabilizálni ahhoz, hogy a frank gyengüljön az euróval szemben. "Ha visszatér a bizalom a piacokra, akkor lassan gyengülhet a frank" - mondta Szántó.

Szomorú kilátások

Kedvezőtlenek a kilátások itthon is, a magyar gazdaság jelenlegi állapotát nézve Kolba szerint 260 és 290 forint közötti euróárfolyam indokolt. "Ez svájci frankra lefordítva 215-241 forint közötti árfolyamot jelent. A jövőben esetlegesen bekövetkező forinterősödés némiképp tompíthatja a frankerősödést, de azt látni kell, hogy nem a forint gyengült a frankkal szemben közvetlenül, hanem az euró.

Tehát a korrekció is áttételesen hatna a forintra, de a gazdasági folyamatok egyelőre arra utalnak, hogy a piac kétségesnek tartja az eurózóna adóssággondjainak belátható időn belüli rendeződését, így nem várható, hogy az euró magára találna" - mondta Kolba Miklós, és a devizahiteleseket megsegítő csomagban szereplő 180 forintos árfolyamrögzítésre utalva hozzátette: a következő egy évben szinte kizárt, hogy 180 forint közelébe süllyedjen az árfolyam. Hasonlóan vélekedett Szántó András, aki azt mondta, az eurózóna adósságválságának rendezése után várható frankgyengülés ellenére sem szabad számítani, hogy a frank jelentősen gyengüljön a forinttal szemben, vagyis a tartósan 180 vagy 190 forint körüli frankárfolyam egyelőre nagyon távolinak tűnik.

Ha pedig a svájci frank a következő hónapokban, években tovább erősödne, akkor az árfolyamrögzítést igénylő adósok terhe jelentősen emelkedhet. Az előterjesztés szerint a lehetőséggel élő devizahitelesek 2014 végéig 180 forintos fix árfolyamon törleszthetik az adósságukat, ám a rögzített és az aktuális frankárfolyam közötti különbség egy gyűjtőszámlán halmozódik, ezt az összeget pedig 2015-től kell elkezdeni törleszteni. Jelenleg a rögzített és az aktuális árfolyam között több mint 40 forint a különbség, a frank erősödése esetén ez tovább növekedhet, így a hitel nagyságától függően akár milliós tétel halmozódhat fel 2014 végéig.

Euró vs. frank

A mértékadó londoni gazdasági napilap, a Financial Times online kiadásának nyilatkozó Emilie Gay, a Capital Economics nevű elemző cég szakértője az euró/frank keresztárfolyamáról azt mondta, hogy az eurózóna adósságválsága miatt tovább erősödhet a frank az euróval szemben, és 2011 végéig 1,15-ös szintre változhat az árfolyam, a jövő év végén pedig pedig egy euró egy frankot érhet.

Erről beszélt vasárnap Peter Widmer is, az exportra termelő svájci vállalatok szövetségének (Swiss Export) elnöke a Der Sonntag című lapnak. "A paritás, vagyis az egyenértékűség kialakulása reális forgatókönyv. Az euróövezet eladósodottsága és a frank erős vonzása miatt az euró várhatóan tovább veszít értékéből" - mondta Widmer, és hozzátette, ha egy euró egy frankot érne, akkor az exportlehetőségek romlása miatt külföldre települne 2-3 ezer cég, ami 100-150 ezer munkahely megszűnésével járhat, így egy csapásra majdnem megduplázódna a munkanélküliség az alig nyolcmillió lakosú országban. Szántó azonban úgy véli, az euró/frank árfolyam nem fogja elérni a paritást. "A keresztárfolyam az 1,68-as szintről esett lett a mostani 1,20 alatti rekordalacsony szintig. A potenciálisan elérhető nyereség most már kevesebb, mint a veszteség kockázata, ami korlátozni fogja a további frankerősödést hosszú távon" - tette hozzá Szántó.