Orbán szerint megint Közép-Európa lesz az EU motorja

Vágólapra másolva!
Pénteki montenegrói hivatalos látogatásán Orbán Viktor arról beszélt, hogy hamarosan visszáll a világgazdasági válság előtti helyzet, és ismét Közép-Európa lesz az európai gazdasági növekedés motorja.
Vágólapra másolva!

Hamarosan ismét Közép-Európa lesz az európai gazdasági növekedés motorja - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken montenegrói hivatalos látogatásán. A világgazdasági válság elmúltával visszaáll az a krízis előtti helyzet, hogy Közép-Európa adja majd az Európai Unió gazdasági növekedésének nagy részét - mondta a magyar kormányfő, miután Podgoricában tárgyalt montenegrói hivatali partnerével, Igor Luksiccsal.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, össze kellene kapcsolni két sikertörténetet: Közép-Európáét és Montenegróét. Magyarország szeretné, ha ez a Balti-tengertől kiinduló leendő nagy növekedési övezet lenyúlna egészen az Adriáig, és Montenegrót is magában foglalná - mondta. Ehhez az kell, hogy Montenegró csatlakozzon az Európai Unióhoz, ami nem csak az adriai ország érdeke, ez az EU érdeke is - mondta.

A magyar kormányfő a térség egyik legígéretesebb államának nevezte Montenegrót, és méltatta a Szerbiától 2006-ban különvált adriai ország által az elmúlt években elért haladást. Ugyanakkor kitért arra is: Magyarország után ismét a bővítés mellett elkötelezett állam, Lengyelország lesz az év második felében az Európai Unió soros elnöke. Ha Montenegró elmulasztja kihasználni ezt a félévet, nem lehet tudni, kínálkozik-e még egyszer ilyen jó lehetőség - mondta. Hozzátette, hogy a montenegrói politikai erőknek megegyezésre kell jutniuk olyan kérdésekben, amelyeknek a rendezése elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.


A montenegrói kormányfő elmondta, Montenegró július végéig elvégzi azokat a feladatokat, amelyeket a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges, Brüsszelnek benyújtott cselekvési tervben vállalt. Igor Luksic méltatta Magyarországot, amiért Budapest segíti a nyugat-balkáni országok EU-integrációját: nagyra értékelte a montenegrói jelentős magyar befektetéseket, egyúttal további beruházásokra biztatta a magyar vállalatokat.