Zuhant a Mol a pesti tőzsdén a vesztegetésről szóló horvát hírek után

Vágólapra másolva!
A Mol jelentős veszteséget halmozott fel a keddi tőzsdei kereskedésben, miután a magyar olajcég vezetőjét vesztegetéssel gyanúsító horvát sajtóértesülések jelentek meg. A Mol-papírral szemben a többi vezető magyar részvény erősödött, a Magyar Telekom komoly pluszt ért el.
Vágólapra másolva!

Kedden a Mol 21 250 forinton zárta a keddi kereskedést a tőzsdén, ami 3,3 százalékos mínusznak felel meg. A többi részvény azonban erősödött, az OTP árfolyama 0,9 százalékkal 5750 forintra, a Magyar Telekom jegyzése 4,5 százalékkal 580 forintra, a Richter árfolyama pedig 0,4 százalékkal 36 285 forintra emelkedett. A BUX a Mol gyenge teljesítménye miatt végül minimális, 0,02 százalékos csökkkenéssel zárt.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője [origo]-nak elmondta: a reggeli szerény emelkedés után nagyobb sebességre kapcsoltak a magyar részvények, és az európai tőzsdéken is kedvező volt a hangulat, a Mol viszont kimaradt a jóból. "Az olajpapír gyenge szereplése a Horvátországból érkező, a Mol vezetőjét vesztegetéssel gyanúsító hírekkel magyarázható. A vesztegetésről szóló pletykák és híresztelések miatt ugyanis bizonytalanabb célponttá vált a Mol-papír" - tette hozzá a szakértő.

A Vecernji list horvát napilap internetes oldala hétfőn arról írt, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, akit az Interpol elfogatóparancsa alapján Ausztriában tartóztattak le még a télen súlyos korrupciós vádak miatt. Hernádi Zsolt a horvát lap szerint tízmillió eurót adott Ivo Sanadernek, aminek ellentételezéseként a Mol átvehette az irányítást a horvát olajtársaság, az INA felett.

A Mol visszautasította a céget, illetve a Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót ért gyanúsításokat, és "szigorú jogi eszközöket" helyezett kilátásba - derült ki a társaság közleményéből."A Mol leszögezi, hogy soha semmilyen kifizetés vagy fizetségről való egyezség nem történt, sem közvetlenül, sem közvetetten, sem az INA privatizációja során, sem azt követően a horvát politikai élet egyetlen szereplőjével vagy döntéshozójával sem" - olvasható a közleményben.