Nincs elég állami bevétel, módosítják a költségvetést

Vágólapra másolva!
Az idei évre tervezett bevételek elmaradása miatt a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegeket elvonják a költségvetési fejezetektől - ezt tartalmazza a nemzetgazdasági miniszter által kezdeményezett módosító indítvány. Az előterjesztés alapján mintegy 180 milliárd forinttal tervezték túl tavaly a költségvetés bevételi oldalát. A most benyújtott törvényjavaslat megfeledkezik a hét elején elfogadott költségvetésitörvény-módosításról, arról, hogy meg kellett emelni a hiányt 500 milliárd forinttal a Mol-pakett megvásárlása miatt, így a mostani törvényjavaslat hibás lehet.
Vágólapra másolva!

"Az évközi gazdasági folyamatok áttekintése során világossá vált, hogy várhatóan az adóbevételek elmaradnak a tervezettől, és egyes kiadási előirányzatok teljesülése meghaladja a korábban jóváhagyott összeget, ezért szükség van a stabilitási tartalék részeként zárolt előirányzatok végleges csökkentésére - fogalmaz az az idei büdzsé módosítását előirányozó indítvány, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyez.

A - még februárban - képzett stabilitási tartalék azon az elven alapult, hogy a kiadási előirányzatok nem szűntek meg, csak a kormány zárolja azokat. A törvénymódosítás indoklása szerint a lépés az államháztartás egyenlegét nem befolyásolja; a bevételi és a kiadási oldalt a módosítás azonos összegben érinti.

Az előterjesztésből kiderül: az áfából 69 milliárd, az evából 16 milliárd, a társasági adóból 84 milliárd, az illetékekből 6,6 milliárd forinttal kevesebb folyik be idén a vártnál, ez összesen 175,6 milliárd forint. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) költségvetési támogatása 9 milliárd forinttal csökken, a PSZÁF-nak pedig további 2,5 milliárd forintot kell befizetnie a büdzsébe, ez így összesen 182,1 milliárd forint.

Az összesen ugyanilyen nagyságrendű kiadáscsökkentést a módosító javaslat végigvezeti a korábban kormányrendeletben szabályozott zárolásokon. Így egyebek mellett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól 38, a Belügyminisztériumtól 35, a honvédelmi tárcától 26, a Vidékfejlesztési Minisztériumtól 18,7, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól 20,6, a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól 13,3, a Külügyminisztériumtól 7,6 milliárd forintot vonnak el az idei támogatásokból. Az elvonás több alapot is érint, közte 25,3 milliárd forinttal a munkaerő-piacit.

A javaslatból kiderül az is, hogy a tervezettnél többet költenek a közoktatási és szociális humán normatívákra 19,5, az önkormányzati bérpótló juttatásra 24,6 milliárd forinttal; a dollárkötvény kibocsátása miatti kamattöbblet pedig plusz 15 milliárd forintos kiadási többletet jelent a büdzsének.

A kormány februárban hozott rendeletet a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékról, ennek részeként a minisztériumoknál mintegy 187 milliárd forintot zárolt. A zárolások mellett a teljes mértékben saját bevételből gazdálkodó, a kormány irányítása alá tartozó központi költségvetési szerveknek be kellett fizetniük a büdzsébe.

500 milliárdos felejtés

A mostani törvényjavaslatba azonban kapitális hiba csúszott. Az NGM megfeledkezett arról, hogy a hét elején átírták a költségvetést. A Mol-részvények megvásárlása 500 milliárd forinttal dobja meg a hiányt, 1184 milliárd forintra vitték fel a hétfőn elfogadott törvénnyel az idei deficitelőirányzatot. Ezt azonban a ma benyújtott törvényjavaslat nem tartalmazza.

Megkerestük az NGM-et, a tárca válaszára várunk.