Szakadár képviselők sodorhatják veszélybe a görög megszorítást

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy egyes görög kormánypárti képviselők megakadályozzák a nemzetközi pénzügyi intézmények által megkövetelt bizonyos reformintézkedések végigvitelét - mondta az El Mundo spanyol napilapnak Teodorosz Pangalosz, Görögország miniszterelnök-helyettese.
Vágólapra másolva!

A politikus szerint az athéni parlament a héten várhatóan megszavazza az államcsőd elkerüléséhez közvetlenül szükséges, adóemeléseket és kiadácsökkentési intézkedéseket tartalmazó alapcsomagot. A fájdalmas reformokat és a nagyszabású privatizációs programot megalapozó törvények elfogadása viszont szerinte nehezebb lesz: "nem tudom, lesz-e olyan képviselőnk, aki ellenáll, elképzelhető, hogy igen" - idézte Pangalosz szavit a Reuters.

Jeórjiosz Papandreu kormányfő pártjának, a szocialista Paszoknak 155 képviselője van a 300 fős törvényhozásban, vagyis a többség nagyon sovány. Korábban két képviselő már bejelentette, hogy nem támogatja a kabinet által ismertetett megszorító politikát, bár egyikük azóta jelezte, még nem döntött a kérdésben. Papandreu a napokban megpróbálta rávenni az ellenzéket, hogy támogassa az ötéves takarékossági programot, de a konzervatívok nem engedtek, a külföldi nyomás ellenére sem.

Görögország júliusban csődbe megy, ha nem kapja meg az IMF által biztosított hitelkeret aktuális, 12 milliárd eurós részletét, melyhez a kormánynak konkrét feltételeket kell teljesítenie. A csődveszély azonban ezzel is csak ideiglenesen szűnik meg, az ország finanszírozása hosszú távon továbbra sem biztosított.

Európai pénzügyminisztérium?

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek csoportjának (Eurogroup) elnöke szerint az államadósság-válság bármiféle megoldása "mélyebb integrációt" kíván, és ebben a körben támogatja azt az elképzelést, hogy az EU létrehozza a közös európai pénzügyminisztérium intézményét.

Jó lenne megalakítani egy európai hitelminősítő intézetet is, habár jelenleg az sem osztályozná a görög adósságot másképp, mint a hagyományos hitelminősítők - mondta Juncker a francia TV5 televíziónak vasárnap. Úgy vélte, hogy a görög kormány legújabb takarékossági tervét maradéktalanul végrehajtják, akkor a görög államadósság kezelhető marad. Szerinte nem lehet kizárni azt a lehetőséget sem, hogy az EU beavatkozik a görög piaci kamatok alakulásába.