Orbán: Újabb költségvetési forrásokat zárol a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök, öt pontos mentőcsomag a devizahitelesek megsegítésére
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a nyugati gazdaságok "több mint aggasztó" állapotával magyarázta, miért van szükség költségvetési kiadások törlésére. A kormány eredetileg nem tervezett tartalékokkal, majd 250 milliárd forintot zárolt, s most ebből a tartalékból töröl forrásokat a kabinet.
Vágólapra másolva!

Magyarország újabb költségvetési tételeket fagyaszthat be, mivel az európai gazdaság "nagyon komoly bajban van", a nyugati gazdaságok valószínűleg stagnálnak majd vagy visszaesnek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben a Bloomberg szerint.

A kormány eredetileg szűkös költségvetési tartalékkal számolta a büdzsét, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára a kormány februárban 250 milliárd forintos stabilitási alapot hozott létre , amely a külső gazdasági hatások kivédésére szolgált.

A Bloomberg szerint Orbán azt közölte, hogy a kormány tartósan befagyasztana költségvetési kiadásokat. "Az európai gazdasággal kapcsolatban egyetlen optimizmusra okot adó érv van, ez pedig az, hogy kitartóan küzdünk érte" - mondta Orbán hozzátéve, hogy "a helyzet több mint aggasztó".

A kormányfő szerint a nyugati gazdaságok legvalószínűbb pályája "L"-alakú stagnálást mutat, vagy "W"-alakú újabb megingást, amely az előzőnél is mélyebb lehet - ezzel magyarázta Orbán Viktor, hogy miért kívánja növelni a tartalékot a kormány.

Matolcsy György múlt csütörtökön nyújtott be javaslatot a költségvetési törvény módosítására, amely több mint 180 milliárd forinttal módosítja mind bevételi, mind kiadási oldalon a törvényt. A Nemzetközi Valutaalap június közepén további kiadáscsökkentést javasolt.