A Fidesz szerint "példátlan szigorral" kell fellépni az adómegkerülőkkel szemben

Vágólapra másolva!
A kormánypárt szerint a jövőben is az adóparadicsomokba menekített forintok hazahozatala a legfontosabb. Egy LMP-s képviselő "offshore-lovaggá" ütötte Rogán Antalt.
Vágólapra másolva!

A Fidesz, ahogy eddig, úgy a jövőben is az adóparadicsomokba menekített forintok hazahozatalát tartja a legfontosabbnak - kommentálta közleményben a Fidesz-frakció az ellenzéki LMP sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Scheiring Gábor, az LMP képviselője szerdai sajtótájékoztatóján bírálta, hogy - amint arról az [origo] tudósított - az országgyűlés a fideszes Rogán Antal javaslatára, kormánypárti többséggel olyan törvénymódosítást fogadott el, amely adómentessé teszi az adóparadicsomokban szerzett jövedelmeket. A Rogánt "offshore-lovaggá" ütő Scheiring Gábor emlékeztetett arra, hogy hétfőn, a gazdasági tárgyú törvények módosítása által kikerültek a személyijövedelemadó-köteles bevételek köréből az offshore cégeken keresztül szerzett jövedelmek, ezzel együtt az ezen cégekben korábban szerzett bevételek Magyarországra hozatalát is legalizálta a kormányzat, vagyis - mint fogalmazott - amnesztiát hirdetett azoknak, akik adócsalással halmoztak fel vagyont.

A Fidesz szerint azonban az LMP által emlegetett amnesztia a törvény tudatos félremagyarázása.

"Az offshore cégek és a korábban hiányos törvényi szabályozás segítségével több 100 milliárd forint vándorolt adózatlanul kétes és titokzatos hátterű cégek számláira. Az adómegkerülésből származó hiányt pótolni kell, erre lehet alkalmas az amnesztia" - szögezték le, hozzátéve, hogy eddig 7 milliárd forintot szerzett vissza az állam, az amnesztia határidejének kitolásától pedig ennek még sokszorosát várja.

Mint közleményükben fogalmaztak, a türelmi időszak lejárta után minden eddiginél szigorúbb szabályozásokra van szükség, hogy az adóforintok a jövőben ne áramolhassanak ki számolatlanul az országból. Ennek érdekében az illetékesek már felvették a kapcsolatot az érintett országok hatóságaival, hogy a megfelelő adatszolgáltatás után a kormány "példátlan szigorral" léphessen fel az adómegkerülő cégekkel és azok vezetőivel szemben - tudatta a Fidesz-frakció.

Mint arról az [origo] beszámolt, Rogán a javaslatának egyik részével utat nyit az idehaza keletkezett jövedelmüket adóparadicsomokba menekítők előtt. A javaslat pedig egy évvel kitolja az offshore-területre menekített pénzek hazahozatalára rendelkezésre álló határidőt. A pénzt hazautalók tízszázalékos adó megfizetésével legalizálják korábban kivitt vagyonukat.