Megszorító csomagot jelentettek be Portugáliában

Vágólapra másolva!
A csütörtökön bejelentett portugál megszorító csomag értelmében az idei jövedelmekre egyszeri adót vetnek ki, az adó az év végi prémium felét viszi el. A megszorításokat azután jelentették be, hogy szerdán kiderült, a vártnál nagyobb az első negyedévi államháztartási hiány.
Vágólapra másolva!

Portugáliában megszorító intézkedést jelentettek be csütörtökön, egy nappal azután, hogy szerdán a vártnál nagyobb első negyedévi államháztartási hiányszámot ismertettek.

Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök bejelentette, hogy az idei jövedelmekre egyszeri adót vetnek ki, az adó az év végi prémium felét viszi el. Arról is döntés született, hogy a harmadik negyedévben megkezdik több állami cég privatizációját.

Az első negyedévben 8,7 százalék volt Portugáliában az egy évre kivetített GDP-arányos államháztartási hiány, ami magasabb a kormány által vártnál. Az előző év utolsó három hónapjában 9,2 százalék volt a deficit.

A portugál kormánynak az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 78 milliárd eurós mentőcsomag egyik feltételeként az év végéig 5,9 százalék alá, 2013-ra pedig 3 százalék alá kell szorítania az államháztartás hiányát.