A kormány állításával szemben nem teljesült a Széll Kálmán-terv több pontja határidőre

Vágólapra másolva!
A kormány szerint száz százalékig teljesültek a Széll Kálmán-tervben július 1-jéig vállalt pontok, valójában azonban a tizenegyből csak öt olyan vállalás van, amely maradék nélkül teljesültnek tekinthető, egy pedig csak akkor, ha a "javaslat" szót tágan értelmezzük. A kormány szerint megvalósult, hogy javaslatot tesznek a korengedményes nyugdíjazás rendszerének megváltoztatására, de ez nem jelent törvényjavaslatot, és közben a kormány közölte, hogy a szociális konzultációt még megvárja a döntéssel.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken azt mondta, hogy a Széll Kálmán-terv (pdf) július 1-jéig esedékes vállalásait a kormány alapvetően teljesítette, a felső- és közoktatási törvény kivételével. Emellett a kormány kiadott egy hosszabb közleményt, amely a Széll Kálmán-terv megvalósulásának ütemét mutatja be.

Az államtitkár és a közlemény állításával ellentétben azonban a tervnek több olyan vállalása van, amely nem teljesült július 1-jéig. Kovács Zoltán államtitkár az oktatási törvényekre tett vállalást említette mint nem teljesülő kivételt, de a Széll Kálmán-terv ezen pontja szeptemberi határidővel szerepelt csak, tehát mérleget nem érdemes most megvonni ennél a pontnál.

A kormányzat tervében tizenegy pont megvalósítását vállalta július 1-jéig, de ezekből csupán ötöt teljesített maradéktalanul. Ezek között volt több egészségügyi és államigazgatási vállalás, egy hatodik pont pedig akkor számít teljesültnek, ha a "javaslat" szót tágan értelmezzük. A nem teljesülő öt pontból volt olyan, amelyről már az előző hétre bebizonyosodott, hogy a kormány biztosan nem tudja teljesíteni határidőre.

Rokkantnyugdíj

A biztosan nem teljesülő pont a rokkantnyugdíjak felülvizsgálati rendszerére tett vállalás volt. A kormány a rokkanttá nyilvánítási rendszer alapjait jelentő jogszabályokat és intézményeket vállalta a Széll Kálmán-tervben. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) az [origo] megkeresésére azt a választ küldte, hogy 2012 második felében zárják azokat a projekteket, amelyek a megyei igazgatóságok és kirendeltségek kialakítását célozzák.

Ez azt jelenti, hogy az intézményrendszer nem jött létre július 1-jéig. A határidőre jogszabálytervezet sem született a rokkanttá nyilvánításról, mindössze az ehhez szükséges alkotmánymódosítást lépte meg a kormányzat.

A Széll Kálmán-terv "végrehajtásának előrehaladásáról" szóló anyagban az olvasható, hogy "a kormány előzetesen elfogadta a megváltozott munkaképességűek nyugdíjrendszerének átalakítására és a felülvizsgálatra vonatkozó koncepciót. (...) A végleges döntést csak a megvalósíthatósági feltételrendszer bemutatását és az elvárt pénzügyi, megtakarítási szempontok és hatások elemzését követően fogja meghozni". A Széll Kálmán-terv azonban "jogszabály" és nem "koncepció" megalkotását vállalta, vagyis ez a pont nem teljesült.

Korengedményes nyugdíj

A rendvédelmi dolgozók tüntetését maga után vonó korengedményes nyugdíjra vonatkozó pont kellően tág ahhoz, hogy akár teljesültnek is lehet mondani, azt azonban a kormány is elismerte, hogy végleges javaslat még nem született. A Széll Kálmán-tervben a kormány azt vállalta, hogy "2011. július 1-jéig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az érintett tárcákkal együtt felülvizsgálja a korengedményes nyugdíjak rendszerét, és javaslatot tesz azok megváltoztatására."

A minisztérium a kormány részére készített egy előterjesztést, amely a Népszabadság birtokába került. Egyfajta megoldási javaslat tehát valóban született, igaz, ez még nem jelent döntést: a pénteki közlemény szerint a kormány "a szociális konzultáció eredményeinek figyelembe vételével fog döntést hozni ebben a kérdésben". Ráadásul a Nemzetgazdasági Minisztérium július 4-én, vagyis a határidő után fog tárgyalni érintett érdekvédelmi szervezetekkel a kérdésről egy múlt szerdán nyilvánosságra került levél szerint.

A pénteki kormányzati közlemény azt írta, hogy a kormány "megalkotott egy koncepciót". Ha ezt a minisztériumok közti vitaanyagot javaslatként értelmezzük, akkor a pont teljesült, ha viszont javaslat alatt kidolgozott törvényjavaslatot értünk, akkor nem.

Rezsi

Múlt pénteken kérdéses volt a rezsibefagyasztásra tett ígéret megvalósulása. Igaz, azóta történt előrelépés, teljes mértékben azonban nem teljesült. A vállalás szerint a két illetékes minisztérium "kidolgozza a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő szabályozás részleteit". Csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiadott egy közleményt, amely szerint július 1-jével életbe lépő rendeleteknek köszönhetően nem drágul sem a gáz, sem az áram, sem a távhő.

A rezsiköltségek ezen része tehát valóban nem változott, a közlemény azonban azt is írta, hogy a távhő hatósági árának mértékéről szóló rendelet csak ősszel születik meg. Ez arra utal, hogy a részletszabályok még nem állnak készen, ráadásul a víz- és csatornadíjak állami felügyelet alá vonására csak szóbeli ígéretek hangzottak el, a jogszabályi háttér nem született meg.

További hiányzók

A parlamenti menetrend miatt nem teljesült a közbeszerzésekre tett vállalás sem. A vállalás szerint "2011. július 1-jéig az országgyűlés elfogadja az új közbeszerzési törvényt." A törvényről július 11-én lesz zárószavazás, ezért ez a pont szigorúan véve nem teljesült.

Az egészségügyi jogszabályokra vonatkozó vállalások többsége teljesült, az egyik pont azonban a megfogalmazás pontatlansága miatt nem. A vállalás szerint: "2011. július 1-jéig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium megalkotja az új gyógyszer-támogatási rendszer működéséhez szükséges jogszabályokat." A működéshez szükséges jogszabályokhoz nemcsak a törvény, hanem a még meg nem született rendeletek is hozzátartoznak, ezért a vállalás nem teljesültnek tekinthető.

Nem teljesült maradéktalanul a közmunkák rendszerére tett vállalás sem. Bár a kormány bemutatta a Magyar Munka Terv elnevezésű dokumentumot, amely összefoglalja a foglalkoztatási politikát, és a parlament elé került a közfoglalkoztatásról szóló törvényjavaslat is, a vállalás tartalmaz egy olyan ígéretet is, hogy a kormány bemutatja a közmunkák kivitelezési terveit is. Ez utóbbi nem született meg, így a vállalás nem teljesült.