Simor: Sokat javult Magyarország gazdasági helyzete

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, kamatdöntés, jegybanki alapkamat
Vágólapra másolva!
Pozitívan nyilatkozott Magyarország kilátásairól és konkrétan a Széll Kalmán-tervről a kormánnyal korábban többször konfliktusba keveredő Simor András MNB-elnök. Simor szerint jövőre már elérhető lehet a 3 százalékos inflációs cél, de a kockázatok lassíthatják a kilábalást.
Vágólapra másolva!

"Az inflációt két ellentétes tényező befolyásolja, a nyersanyagárak felfelé húzzák, a gyenge belső - lakossági - fogyasztás pedig mérsékli" - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Világgazdaság napilap közös budapesti rendezvényén pénteken. Hozzátette: az energia- és élelmiszerárak miatt idén az inflácó a kitűzött cél felett, 4 százalék körül lehet, 2012-re viszont a jelenlegi előrejelzések szerint elérhető a 3 százalékos cél.

"Vannak kockázatok. Ha a nyersanyagárak esetleg tovább emelkednek, akkor újabb kamatemelésre lehet szükség. Bár az elmúlt napokban Görögországból jó hírek érkeztek, de a történetnek messze nincs vége. A görög válsággal kockázati tényezőként kell számolni, az ugyanis befolyásolhatja a külső keresletet, ami lehet kedvezőtlen hatással a magyar exportra" - mondta Simor. A jegybankelnök szerint a lakossági fogyasztás a vártnál is gyengébb aktivitást mutat, ez elsősorban az erős svájci frankkal, illetve a magas lakossági adósságállománnyal magyarázható, és a bankok szigorú hitelezési gyakorlata sem segíti a fordulatot.

Simor szerint jobb a helyzet

A jegybankelnök egyúttal közölte, az utóbbi egy évben "Magyarország helyzete drámaian javult a külső finanszírozás terén". Úgy vélte, ha a GDP-növekedés a következő években 2-3 százalék körül lesz, és a költségvetési intézkedések a várt eredménnyel járnak, akkor a külső adósság fokozatosan csökkenhet. "A költségvetés helyzete is kedvezőbb lett, és a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott intézkedések megvalósulása további javulást hozhat. Emellett a lakosság magatartása is megváltozott a válság óta, a háztartások sokkal óvatosabbak lettek. Összességében Magyarország helyzete nagyon sokat javult" - tette hozzá. Kérdésre válaszolva Simor András közölte, az MNB nem foglalkozik vészforgatókönyvek gyártásával, a jegybank megfelelő eszköztárral rendelkezik a rendkívüli helyzetek kezelésére.

Az MNB elnökének elismerő szavai azért is érdekesek, mert az elmúlt években többször volt konfliktusa Orbán Viktorral, illetve a jelenlegi kormány más vezető politikusaival. A miniszterelnök részéről személyesen őt és az általa vezetett intézményt is több támadás érte, részben az MNB Monetáris Tanácsának kamatpolitikája miatt. Az MNB is többször bírálta a kormány egyes lépéseit, így a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítását, a szakítást az IMF-fel és a devizahitelesek mentőcsomagját.

"A munkaerőpiacon csak lassú javulás várható" - mondta Simor, azzal magyarázva ezt, hogy a fellendülést csak késve követi a foglalkoztatás javulása. Szerinte 10 százalék felett maradhat 2012-ben a munkanélküliségi ráta, de ez az előrejelzés még nem tartalmazza az összes, a munkaerőpiacot érintő kormányzati lépés lehetséges hatását. "Az eurónak híve vagyok" - mondta a közös európai deviza jövőjére vonatkozó kérdésre, és hozzátette: az elfogadás határán van az az új csomag, amely hosszabb távon biztosítja az eurózóna pénzügyi stablitását. Az euró magyarországi bevezetésére és árfolyamára vonatkozó másik kérdésre a jegybankelnök azt mondta, az MNB nem foglalkozik az árfolyamjóslással, az euró bevezetése pedig kormányzati döntéstől függ.