A francia bankok segítsége juttathatja csődbe Görögországot

a görög válság hatása az unióra, Görögország, Akropolisz
Vágólapra másolva!
A francia bankok esetleges beavatkozása esetén a fizetésképtelen kategóriába sorolja Görögországot a Standard & Poor's - közölte a hitelminősítő hétfőn. Elemzők szerint a görög államadósság-dinamika fenntarthatatlan, ami a francia bankok segítségéhez vezethet, ami közvetve csődbe juttathatja Görögországot.
Vágólapra másolva!

A lehető legalacsonyabb szintre rontja a Standard & Poor's Görögország adósság-besorolását, ha a francia bankok végrehajtják tervüket és kisegítik az adósságcsapdában lévő országot - írja a brit Guardian a hitelminősítő hétfői bejelentése nyomán. Az S&P bejelentése egybecseng a többi hitelminősítő, az elmúlt napokban többször is hangoztatott szándékával.

A nagy mennyiségű görög állampapírral rendelkező francia bankok elvileg megállapodtak arról, hogy nem hagyják magára az országot, de a hitelminősítő intézetek már többször figyelmeztettek, hogy csődeseményként fognak értékelni minden olyan, a görög adósságról a piaci szereplőkkel kötött hosszú távú megállapodást, amely szemlátomást ellentétes az érintett vállalatok érdekeivel. A francia bankok terveik szerint harminc milliárd euró értékben vásárolnának görög államkötvényeket.

Ha Görögországot az S&P valóban a fizetésképtelen kategóriába sorolja, az beláthatatlan következményekkel járna az eurózónára, és magával ránthatja Portugáliát és Írországot is.

A görög parlament csütörtökön elfogadta a kormány 24,8 milliárd eurós takarékossági intézkedéscsomagját és 2015-ig szóló, 50 milliárd eurós bevételre számító privatizációs programját. Görögország ezzel megkapta a 12 milliárd eurós hitelrészletet, elkerülve ezzel a heteken belül bekövetkező államcsődöt.

A tavalyi, az IMF és az EU által közösen biztosított 110 milliárd eurós hitelkeret már nem tart ki sokáig, ezért Görögországnak újabb forrásokra lesz szüksége a lejáró államkötvényei megújításához. Csakhogy a piac már annyira tart a csődtől, hogy nagy kérdés, hajlandó lesz-e valaki a kívánt mértékben tovább hitelezni a már így is a GDP bő 140 százalékára rúgó görög államadósságot.

Londoni elemzők szerint a legnagyobb gond, hogy hiába húzza meg egyre jobban a nadrágszíjat a kormány, a magas kamatok miatt az államadósság nem fog csökkenni a következő években, az államadósság-dinamika hosszú távon fenntarthatatlan. A szakemberek közül ezért a legtöbben azt valószínűsítik, hogy belátható időn belül közbe léphetnek a francia bankok, ez a lépés pedig a csőddel lehet egyenértékű.