Kedvezményt kapnak az offshore-pénzek, megmarad a sodrós dohány előnye

dohányzás, dohánytermék, dohánygyár, cigaretta, sodort cigi
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, a bioüzemanyag ára a jövedéki adó emelése miatt azonban magasabb lehet, az offshore cégek tulajdonosainak adott amnesztia 2012 végéig lesz érvényben - ezeket az újabb változtatásokat tartalmazza a parlament által megszavazott miniadócosmag.
Vágólapra másolva!

A parlament 251 igen szavazattal szavazattal hétfőn elfogadta az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely a benne lévő változtatások miatt megfelel egy miniadócsomagnak.

Az előterjesztés június elején a parlamentnek benyújtott első verziója egyebek mellett a bioüzemanyagok, valamint a dohánytermékek jövedéki adójának emelésére tett javaslatot. A törvényjavaslathoz azonban az utolsó pillanatban, a hétfői zárószavazás előtt is nyújtottak be módosító javaslatokat, amelyek jelentősen átírták az eredeti verziót.

Offshore-amnesztia

A parlament alkotmányügyi bizottsága hétfőn két zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, ezek közül az egyik indítvány az eredeti javaslat offshore-szabályozásra vonatkozó [origo]-n részletesen bemutatott részét érintette. A hétfői javaslat szerint mégis benne maradnak a személyi jövedelemadóról szóló törvényben azok a szabályok, amelyek nehezebbé teszik a magyarországi vagyonok, jövedelmek offshore-országokba, egzotikus adóparadicsomokba menekítését.

A hatályos rendelkezés szerint az adóparadicsomokban levő cég ki nem osztott nyereségét ugyanúgy szerepeltetnie kell a magyar magánszemélynek az itteni éves adóbevallásában, és ugyanúgy meg kell fizetnie utána a személyi jövedelemadót, mintha nem vitte volna ki a pénzét offshore-területre. Ezzel a legálisan szerezhető adóelőny szertefoszlik, nincs értelme kivinni az itteni jövedelmet, ha úgyis a magyar szabályok szerint kell adózni. (Ha nem vallja be az ügyeskedő magánszemély az offshore-cégének nyereségét és nem fizet adót, akkor törvénysértést követ el, és kockáztatja a büntetést.)

Ezt a szakaszt iktatta volna ki Rogán Antal módosító javaslata. Az alkotmányügyi bizottság azonban hétfőn benyújtott, zárószavazás előtti módosítója felülírta Rogán indítványát. Az alkotmányügyi bizottság javaslata, amelyet a parlament többsége hétfőn támogatott, a hatályos rendelkezéseket a helyükön hagyja, vagyis az offshore-cégbe kivitt jövedelmeket a magyar szja-bevallásban fel kell tüntetni és az alapján le kell adózni, de egyben kimondja azt is, hogy akkor és csak akkor nem kell alkalmazni a szóban forgó passzusokat, ha az offshore-cégben felhalmozott vagyont 2012 végéig a magyar magánszemély hazahozza. A hazautalt pénz után kedvezményes, 10 százalékos adót kell fizetni, ezzel pedig legálissá válik az addig adóparadicsomban levő cégbe csoportosított, de 2012 végéig hazahozott vagyon.

Rogán-javaslat azért volt érdekes, mert a kormánypárti politikusok régóta keményen támadták az offshore-technikák alkalmazóit, a gazdasági bizottságot vezető fideszes politikus épp olyan módosító javaslattal állt elő, amely újra szabaddá tenné az utat a magyarországi jövedelmek adóparadicsomokba menekítésének egyik módja előtt. A módosítás az offshore-vagyonok hazahozását is könnyebbé tenné. Akár sok tízmillió forintot is megtakaríthattak évente azok, akik a magyar adó- és járulékszabályokat kijátszva offshore-területre menekítették pénzüket az elmúlt esztendőkben. Most ennek töredékéért vásárolhatnak büntetlenséget, és tízszázalékos adó fejében legalizálhatják a korábban kivitt vagyont.

Később drágulhat a normál és a sodrott cigi

Az alkotmányügyi bizottság módosító javaslata egyúttal törli a cigaretta és a sodort cigarettákhoz felhasznált vágott dohány jövedéki adójának tervezett emelésére vonatkozó előterjesztést. Az indoklás szerint a dohányfogyasztás mutatószámainak változása alapján a dohánytermékek adóztatásának szerkezeti átalakításában hosszú távú stratégia kialakítására van szükség. "Cél, hogy az azonosan káros termékek azonos mértékben adózzanak. Ennek a gondolatnak a mentén a cigaretta és a fogyasztási dohány vegyes adójának értékarányos részét csökkenteni, mennyiségi alapú összetevőjét növelni, egyben adóterhelésüket közelíteni szükséges" - derül ki az indoklásból.

Az eredeti javaslat szerint idén nyártól jövő júliusig három lépésben, összesen 28 százalékkal emelkedett volna a fogyasztási - azaz vágott - dohány és 7 százalékkal a cigaretta jövedéki adója. Ahogy azt az [origo] megírta, az utóbbi években divatba jött a félkész és ezért kényelmetlenebb, de olcsóbb - sodrott - dohány a kész cigaretta rovására, az adóváltozás várhatóan éppen ezeknek a piaci pozícióját rontotta. A kormány szerint bevételi okokból lett volna szükség a lépésre, de az korábbi cikkünkből kiderül, a változtatás nem hozott volna jelentős összeget a költségvetésnek. A zárószavazás előtt benyújtott és elfogadott javaslat egyelőre továbbra is biztosítja a sodrott dohány előnyét a cigarettával szemben.

Középutat választotta a parlament bioetanolügyben

Az E85 jelű üzemanyag adóterhelését növeli a hétfőn elfogadott javaslat, ám az eredeti verzióhoz képest több változatról is szó volt, végül a képviselők azt a javaslatot fogadták el, amely az eredeti előterjesztésben szereplő 12 forinttal szemben 40 forintra növeli az E85-ös üzemanyag literenkénti jövedéki adóját a törvény kihirdetésétől számított negyvenötödik nap után.

A hétfői végső szavazás előtt L. Simon László fideszes képviselő nyújtott be módosító javaslatot a törvénycsomaghoz, a fideszes képviselő azt javasolta, hogy az E85-ös - döntően bioetanolból készített - üzemanyag jövedéki adója literenként 26 forint legyen. Ezt megelőzően az eredeti javaslatban szereplő 12 forintos literenkénti adóterhelést Aradszki András, KDNP-s képviselő módosító javaslata emelte 40 forintra. Az általában 70-86 százalékban bioetanolt és 30-14 százalékban normál benzint tartalmazó E85-ös üzemanyag esetében a lépés adóemelést jelent, mert az E85-ös üzemanyag után jelenleg nem kell jövedéki adót fizetni.

Szigorúbb lett a regisztráció adó kedvezménye

Az alkotmányügyi bizottság hozzányúlt a regisztrációs adóra vonatkozó korábbi javaslathoz is. Ennek értelmében az egyébként fizetendő regisztrációs adó felét kell csak kifizetni arra a külföldi gépjárműre, amely 2011. június 15-én magyar állampolgár tulajdonában volt és a tulajdonos december végéig kezdeményezi az gépjármű magyarországi forgalomba helyezését, azaz magyar rendszámra vált külföldi helyett.

Az alkotmányügyi bizottság indoklásra szerint a visszaélések megelőzése érdekében van szükség a javaslatra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak azok a külföldi rendszámú autótulajdonosok honosíthatják járművüket az év végéig kedvezményesen, akik már július közepe előtti is ilyen rendszámú autóval közlekedtek, azok nem, akik a második félévben terveztek behozni külföldi rendszámú járművet, hogy utána kedvezményt kihasználva regisztrációs adó felének kifizetésével legalizálják azt.

Javadalmazási bizottság 200 milliárd felett

A hétfőn elfogadott adócsomag átírja a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról szóló törvényt, ennek értelmében csökkennek az egyéni vállalkozás, illetve egyéni cég keretében tevékenykedő könyvvizsgálók terhei. A könyvvizsgálóknak ugyan egyénenként és cégenként is regisztráltatniuk kell magukat, de az egyéni vállalkozóknak a cégként való regisztráláskor nem kell díjat fizetniük. A számviteli törvény módosítása szerint a könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzését olyan akkreditált szervezetek végezhetik, amelyek az illetékes minisztertől elnyerték ezt a jogosultságot.

A csomag egyúttal a hitelintézeti törvényben szereplő javadalmazási bizottságokra vonatkozó szabályokat módosította. Az eredeti javaslatban a befektetési vállalkozásnak évi 60 milliárd forintos forgalom felett kellett javadalmazási bizottságot létrehoznia, ám a hétfői zárószavazás előtt benyújtott és később elfogadott módosító javaslat a korlátot évi 200 milliárd forintos mérlegfőösszegben állapította meg.