Engedély nélkül hirdetett "országos hitelmentő akciót" a Vár Holding

Vágólapra másolva!
A PSZÁF ötmillió forintos bírságott rótt ki a Vár Holding Kft.-re, amely engedély nélkül alkusztevékenységet folytatott. A felügyelet szerdán figyelmeztetett arra, hogy a közelmúltban több olyan vállalkozás kezdte meg működését, amelyek alkuszi engedély nélkül, fizetési nehézséggel küzdő adósok megbízásából díjazás fejében tárgyalnak a bankokkal a szerződések módosítása érdekében.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy februári bejelentés alapján márciusban indított a vizsgálatot a Vár Holding Kft.-nél, amely "országos hitelmentő akció" keretében ellenérték fejében üzleti és jogi segítséget ígért azoknak, akik a hitel-, illetve kölcsönszerződéseikből származó fizetési kötelezettségeiknek nem tudnak eleget tenni.

A cégnél lefolytatott vizsgálat során kiderült, a Vár Holding engedély nélkül folytatott alkusztevékenységet, a PSZÁF ezért szerdán azonnali hatállyal megtiltotta a cégnek, hogy folytassa a tevékenységét. A felügyelet rendkívül aggályosnak minősítette és a bírság összegének meghatározásakor súlyosbító tényezőként vette figyelembe, hogy a Vár Holding rendkívül széles körben, országos szinten, a kiszolgáltatott anyagi helyzetben lévő ügyfelet érintően végezte tevékenységét, akiktől ráadásul előre szedte be segítségért felszámolt díjakat.

A PSZÁF a Vár Holding megbüntetéséről szóló határozatról szóló közleményben azt írja, a felügyelet a közelmúltban azt tapasztalta, hogy több olyan vállalkozás kezdte meg működését, amelyek fizetési nehézséggel küzdő személyek megbízásából díjazás ellenében tárgyalnak a hitelt nyújtó pénzintézetekkel szerződésmódosítások érdekében. "A vállalkozások eljárása a hatályos jogszabályok szerint felügyeleti engedélyköteles alkuszi tevékenységnek minősülhet. A magyar pénzpiacon ilyen módon működő vállalkozások azonban sem a megfelelő feltételekkel, sem a tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel nem rendelkeznek. ezért a felügyelet további piacfelügyeleti eljárásokat indított a hasonló tevékenységet folytató vállalkozásoknál" - derül ki a közleményből.