Puhulni látszik a horvát álláspont a Mol-INA-szerződés ügyében

Vágólapra másolva!
A korábbiaknál puhább nyilatkozatot tett a Mol résztulajdonában lévő horvát INA olajtársaság felügyelő bizottságának elnöke a két cég közötti szerződés esetleges újratárgyalásáról. Davor Stern szerint erre csak akkor lesz szükség, ha kiderül, hogy a horvát stratégiai érdek a vállalaton keresztül nem megvalósítható.
Vágólapra másolva!

Nincs szükség a Mol magyar és az INA horvát olajtársaság közötti szerződés újratárgyalására, amíg nem határozzák meg az INA stratégiai fejlesztési irányait, összhangban Horvátországnak az energetika terén meglévő stratégiai érdekeivel - jelentette ki Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának (fb) elnöke a Tportal.hr horvát portál által szerdán közölt nyilatkozatában.

Stern hozzátette, "amennyiben a horvát stratégiai érdek a vállalaton keresztül megvalósítható, nincs szükség a részvényesi szerződés újratárgyalására. A vállalat irányításával kapcsolatban szükséges változások nem érhetők el a részvényesi szerződés módosításával, az irányítást a cég belső okmányai szabályozzák".

Stern elmondta azt is: nem kezdte meg munkáját, sőt még össze sem ült az a tárgyalócsoport, amelynek a megalakítását a horvát kormány júniusban jelentette be, és amelytől Zágrábban azt remélik, hogy előnyösebb pozíciót ér el Horvátország számára az INA irányításában.

Stern fb-elnöki tisztsége mellett tagja a horvát kormányzati tárgyalócsoportnak is, melyben rajta kívül Djuro Popijac gazdasági, Drazen Bosnjakovic igazságügyi és Martina Dalic pénzügyminiszter kapott helyet. Mostani nyilatkozata sokkal visszafpgpttabb a korábbiaknál: eredetileg ő kezdeményezte a szerződés módosítását, azzal az indokkal, hogy az abban foglaltak nem felelnek meg mindenben a horvát törvényeknek. Az egyik horvát lap beszámolója szerint Stern a horvát versenyhatóságon keresztül is megpróbálja érvényteleníttetni a szerződést.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Strasbourgban kijelentette, a magyar állam a Mol résztulajdonosaként "semmilyen szerződésmódosításhoz" nem járul hozzá.