Fellegi: Jöhet még a Mol-bevásárláshoz hasonló döntés

Vágólapra másolva!
Véget ért az iparszerű privatizáció korszaka jelentette ki Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a külgazdasági diplomatáknak szervezett Külpiaci Értekezlet című budapesti rendezvényen. Matolcsy György gazdasági miniszter arról beszélt, hogy az ország elkerülte a csődöt és megindult a fejlődés útján.
Vágólapra másolva!

Magyarország kapaszkodik felfelé - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a külgazdasági diplomatáknak szervezett Külpiaci Értekezlet című budapesti rendezvényen. Hozzátette, 2002 után elhibázott volt a magyar gazdaságpolitika, emiatt a szakadék szélére került az ország, de a csődöt elkerülte és elindult a fejlődés útján. Matolcsy szerint a jövőben a foglalkoztatás bővítésére és a növekedésre kell koncentrálni, a piacokat és a tőkét egyszerre kell megcélozni.

Fellegi elmondta, hogy az iparszerű privatizációnak vége, ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben nem kerülhetnek eladósorba állami vagyonelemek, de a vagyon felélésének véget kell vetni. "Ennek a gyakorlatnak az ellentétét kell követni, ez pedig azt jelenti, hogy az államnak üzletfejlesztésre kell helyeznie a hangsúlyt" - mondta Fellegi és hozzátette: Az állam szerepét bővíteni kell elsősorban a stratégiai területeken, ezek közé sorolható az energiaszektor, de más ágazatokban is ilyen politikát kell folytatni. Fellegi azt mondta, ennek a politikának az eredménye volt, hogy az állam megvásárolta a Mol Szurgutnyeftegaznál lévő részesedését. A miniszter szerint elképzelhető, hogy a jövőben hasonló üzletet köt majd az állam. Ilyenkor a nemzeti érdekek felülírnak minden mást, ha pedig ezekben a kérdésekben tárgyalunk "nem szabad feltartott kézzel bemenni a szobába" - mondta a miniszter.

Fellegi hozzátette, hogy a Nabucco-vezetékről szóló szerződést egy évvel ezelőtt nem lett volna szabad aláírni, mert Magyarország rosszabb helyzetben lett volna, mint a projektben lévő országok. Fellegi közölte, tárgyalni kellett ezekről a részletekről és módosításra volt szükség. Ez meg is történt, ennek eredménye volt, hogy a közelmúltban alá lehetett írni Törökországban.