Görögország megkaphatja a mentőcsomag utolsó részletét

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió pénzügyminiszterei után az IMF igazgatósága is jóváhagyta, hogy Görögország megkapja a segélycsomag utolsó részletét. Az IMF szerint a görög gazdaság jövőre visszatér a gazdasági növekedés útjára.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága pénteki ülésén jóváhagyta az újabb, 3,2 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását Görögországnak. A valutaalap ugyancsak pénteken tette közzé a görög gazdaság állapotáról készített elemzését, amelyben rámutatott, hogy a helyzet "fokozatosan" javul. Azt jósolta, hogy Görögország a jövő év első felében visszatér a gazdasági növekedés útjára. Az euróövezet miniszterei múlt héten szombaton ugyancsak jóváhagyták az újabb, 12 milliárd eurós hitelrészlet felszabadítását. A részletből 8,7 milliárdot finanszíroz az unió.

A 340 milliárd euróra rúgó görög adósság rendezéséhez elengedhetetlen a nemzetközi segítség, amellyel az egész euróövezet válságát is igyekeznek elkerülni. Athén heteken belül államcsődöt jelenthetett volna, ha nem érkezik meg időben a 12 milliárdos újabb hitelrészlet.

Christine Lagarde, a valutaalap vezérigazgatója az igazgatóság pénteki ülése után kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a program jelentős eredményeket hoz, csökken Görögország költségvetési deficitje, ismét helyreáll a gazdasági egyensúly és fokozatosan javul a versenyképesség.

"Mindazonáltal még több jelentős szerkezeti reformot kell végrehajtani, a gazdaságpolitika továbbra is jelentős kihívásokkal szembesül" - mutatott rá Lagarde, hangsúlyozva, hogy fel kell gyorsítani a strukturális átalakításokat. Lagarde arra is figyelmeztetett, hogy Görögország csak akkor lábal ki a válságból, ha a magánhitelezőket is bevonják az ország megmentésébe.

A Nemzetközi Pénzügyi Intézet szervezésében szerdán Párizsban egyeztetettek magánhitelezők képviselőivel Görögország megsegítéséről, de nem történt előrelépés. Mivel világossá vált, hogy Görögországot a 110 milliárd eurós mentőcsomag nem mentheti meg az államcsődtől, hetek óta tart egy újabb, 2014-ig szóló program előkészítése. Ez a tervek szerint 100 milliárd euró körül lehet. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azt kívánják elérni, hogy ebből 30 milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró adósság újrahitelezésével.