A piac szerint az olasz gondok miatt tartanak csúcstalálkozót az eurózóna vezetői

Vágólapra másolva!
Az olasz piacok pénteki zuhanása után az eurózóna vezetői hétfői találkozójukon tárgyalhatnak arról, hogyan lehetne meggátolni a görög válság továbbterjedését.
Vágólapra másolva!

Herman Van Rompuy, az Európa Tanács elnöke hétfőre találkozót hívott össze, amelyen az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet; az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso; Olli Rehn a gazdasági ügyekért felelős uniós biztos, valamint az eurózóna pénzügyi csoportját, az Eurogroupot vezető Jean-Claude Juncker vesz részt.

A csúcstalálkozón a görög és az eurózóna többi országának - például Portugália - adósságválságáról lesz szó a hivatalos menetrend szerint. Van Rompuy szóvivője közölte, nem válságtanácskozás lesz, a koordinációról fogunk tárgyalni. Hozzátette: Olaszország nem lesz napirenden.

Olaszokról tárgyalhatnak

A Reuters nemzetközi hírügynökség ugyanakkor magas rangú uniós forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a csúcstalálkozón szó lesz az olasz adóssággondokról. Az olasz tőzsdeindex ugyanis pénteken nagyot zuhant, az ottani kötvényhozamok és egy esetleges olasz csőd esetére köthető biztosítás (CDS) ára is nőtt, ami azt mutaja, hogy a befektetők bizalmatlanok Olaszországgal szemben. Az olasz média fekete pénteknek nevezte a napot.

A KBC Equitas brókercég és Commerzbank hétfői piaci kommentárjában is utal arra, hogy a piac és az eurózóna vezetői attól félnek, hogy a görög adósságválság átterjedhet Olaszországra, és a csúcstalálkozón részt vevő vezetők ezt szeretnék megakadályozni. A Reuters által idézett források szerint egy hároméves olasz hitelprogram 600 milliárd euró nagyságrendű lehetne, ha valóban szükség lenne rá. Ez pedig jóval nagyobb, mint az eddigi görög, ír és portugál program összesen 273 milliárd eurós összege.

Európa bálnája

Olaszország esetleges bukásáról már a korábbi hónapokban is szó volt, de a a BBC március végi felmérése szerint a többség nem számított arra, hogy Olaszország és Spanyolország bedobja a törülközőt, de azért volt olyan elemző, aki nem zárta ki ennek a lehetőségét. Egy esetleges spanyol vagy olasz csőd sokkal komolyabb következményekkel járna, mivel a két ország gazdasági súlya jóval jelentősebb, mint a görög, az ír vagy a portugál gazdaságé.

"Las Vegasban a legnagyobb, a kaszinó életét és működését is befolyásoló játékosokat bálnáknak nevezik. Az eurózóna esetében Olaszország a bálna, gazdasági erején és az államadóssága miatt az országon múlhat az eurózóna vagy az egész Európai Unió sorsa" - írta áprilisban az európai adósságválsággal foglalkozó egyik cikkében a Financial Times. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere akkor azt mondta, hogy a piaci árazások alapján nem valószínű az olasz bukás, és ez ellen szól az is, hogy az olasz bankrendszer stabilnak mondható a többiekhez képest, az ottani pénzintézetek jóval óvatosabban nyújtottak hiteleket különböző óriásprojektekhez, például ingatlanberuházásokhoz, mint portugál vagy ír társaik.