Jóváhagyta a megszorító csomagot az olasz szenátus

Vágólapra másolva!
Az olasz szernátus jóváhagyta a kormány megszorító csomagját csütörtökön kora délután. A legfrissebb hírek szerint 79 milliárd eurós megtakarítást előirányozó tervet ezután a képviselőház vitatja meg, ott péntek este várható a csomag jóváhagyása.
Vágólapra másolva!

Az olasz parlament felsőháza jóváhagyta a kormány megszorító csomagját csütörtökön kora délután. A Szenátusban 161-en szavaztak a megszorítások mellett, 135-en voksoltak ellene, hárman tartózkodtak. A kormánytervezetet ezután a képviselőház vitatja meg, ott pénteken este várható a csomag jóváhagyása.

A szavazást követően Giulio Tremonti pénzügyminiszter elmondta, hogy a megszorító csomag - amely hírek szerint már nem 47 milliárd, hanem 79 milliárd euró megtakarítást irányoz elő - azt célozza, hogy 2014-re egyensúlyba kerüljön az államháztartás. A tervezett intézkedések között szerepel egyebek mellett a központi minisztériumok, az önkormányzatok költségvetésének a megnyirbálása, bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, a cégek és a magánszemélyek adókedvezményeinek szűkítése, a nyugdíjasok juttatásainak megnyirbálása, az egészségügyi ellátás díjainak emelése.

Tremonti annak a véleményének is hangot adott, hogy Olaszországnak követnie kellene Németország példáját, és az alkotmányba kellene foglalnia az államháztartás kiegyensúlyozottságának követelményét.

A lelassult és eladósodott Olaszország pánikot kelt az üzleti világban. Az olasz államadósság az elmúlt évtizedekben magas szinten állt a gazdaság méretéhez viszonyítva, de ez a válságig nem jelentett gondot több ok miatt sem.

Egyrészt Görögországgal, Írországgal, vagy Portugáliával szemben az olasz adósság nem megugrott, hanem végig viszonylag magas szinten állt vagyis a befektetők úgy gondolkodhattak, hogy ha eddig lehetett finanszírozni a hiteleket, akkor ezután is lehet még. Másrészt az adósság nagy része a hazai háztartások és piaci szereplők kezében volt, vagyis nem volt magas a külső kitettség. Harmadrészt Olaszországban nem volt ingatlanpiaci lufi, így a háztartásoknál nincs kezelhetetlen mértékű leértékelődött fedezetű jelzáloghitel.

Az olasz adósságválságról és az azzal összefüggő európai pénzügyi helyzetről itt olvashat részletesen.