Erős frank: rövid távon már 25 százalékot spórol, aki az árfolyamfixálást választja

frankhitel, devizahitel, svájci frank, frankárfolyam, adósságválságm, forintárfolyam, tőzsde
Vágólapra másolva!
Három évig 25 százalékot tud spórolni az a svájcifrank-lakáshiteles, aki él az árfolyamrögzítés nyújtotta lehetőséggel, amennyiben hosszú távon marad a 240 forinthoz közeli svájci frank árfolyam. A kedvezmény lejárta után viszont sok-sok évig 10 százalékkal magasabb lesz a törlesztőrészlete egy olyan személyhez képést, aki nem lépett be az árfolyamrögzítési programba. Szakértők kiszámolták az [origo]-nak, mivel jár az árfolyamfixálás, ha továbbra is erős marad a svájci frank.
Vágólapra másolva!

Szinte naponta drágul újabb és újabb csúcsra a svájci frank árfolyama a forinttal szemben, aminek hátterében elsősorban az euróövezet fokozódó válsága, a második görög mentőcsomag összeállítása körüli, az uniós országok vezetői közötti huzavona, valamint az európai adósságválság Olaszországra való átterjedése miatti félelem áll. Amíg ez a bizonytalanság fennáll, a frank erősödése folytatódhat, nemcsak az euróval, hanem a forinttal szemben is.

Hétfőn már 238,50 forintot is adtak 1 frankért a bankközi piacon. Ezzel pedig egyre többet nyer átmenetileg az a személy, aki svájcifrank-lakáshitelt vett fel és él a devizahitelesek mentőcsomagjának részeként felkínált rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztéssel.

Havi 25 százalékos forintos megtakarítás

Aki belép az árfolyamfixálási programba, az három évig, legfeljebb 2014 végéig 180 forinton törlesztheti a frankhitelének esedékes részleteit. Ez a mostani szinttől hajszálnyira levő 240 forintos árfolyamhoz képest 25 százalékos könnyítést jelent.

Egy 2008-ban felvett, tíz éves futamidejű, ötmillió forintnak megfelelő frankhitel esetén az árfolyamrögzítéssel 72 ezer forintos havi törlesztőrészletet kell fizetni, aki viszont ezzel nem él - vagy azért mert nem akar, vagy azért mert ki van zárva ebből a lehetőségből -, annak havi 96 ezer forintjába kerül a törlesztés, ezt mutatja az Otthon Centrum az [origo] számára készült számítása. Egy kétszer ilyen hosszú futamidejű, kétszer ekkora, 2006-ban felvett hitelnél 107 ezer helyett 80 ezer forinttal meg lehet úszni a törlesztést, vagyis havi 27 ezer forintot tud spórolni időlegesen az, aki a rögzített árfolyam eszközéhez nyúl. Az árfolyamfixálás három éves időszaka alatt így összességében csaknem egymillió forint marad a lakáshiteles zsebében.

Törlesztőrészletek alakulása árfolyamfixálással és nélküle

Hitelfelvétel idejeFutamidőHitelösszeg

Törlesztőrészlet fixált, 180-as frankárfolyamnál (Ft/hó)

Törlesztőrészlet 240 forintos frankárfolyamnál (Ft/hó)Különbözet
200620 év10 millió Ft80.667107.55626.889
200715 év8 millió Ft82.969110.62527.656
200810 év5 millió Ft72.06796.09024.022


Forrás: Otthon Centrum

Ez azonban nincsen ingyen, a három év alatt megspórolt törlesztőrészletet a bank nyilvántartja egy gyűjtőszámlán, az a mindenkori bankközi kamatlábon kamatozik (most 6 százalék felett van ez a ráta) és az így felgyűlt összeget az árfolyamrögzítés letelte után el kell kezdeni törleszteni. Ekkor már az aktuális frankárfolyamon kell fizetni az esedékes törlesztést, és ezt fejeli meg tehát a gyűjtőszámlán nyilvántartott és kamatozott adósság visszafizetése. A gyűjtőszámlán levő adósságot addig kell visszafizetni, ameddig az alap frankhitelt kell törleszteni.

Ugyanez a számítás egy másik példán így néz ki. Egy 2007-ben húsz évre felvett nyolcmilliós frankhitelnél, aki a piaci árfolyamon, 240 forinton törleszti a hitelét, az havi csaknem 103 ezer forintot fizet. Ezzel szemben az árfolyamrögzítéssel élő adós havi 77 ezer forintot fizet három éven keresztül, azonban a könnyítési intervallum után, ha akkor is 240 forintot ér 1 frank, akkor a futamidő végéig már 112 ezer forint lesz a törlesztőrészlete - mutatja a Benks hiteltanácsadással foglalkozó cég számítása. Vagyis ebben a példában a mindvégig piaci alapon történő törlesztéshez képest három évig 25 százalékot lehet megtakarítani, de utána tizenhárom évig 10 százalékkal kell többet fizetni.

Egy 2007. július 1-jén felvett, húszéves futamidejű, 8 millió forintos frankhitel esetén:

Törlesztőrészlet 240 forintos árfolyamon102.720
Törlesztőrészlet 180 forintos árfolyamrögzítésnél77.040
Törlesztőrészlet, ha lejár az árfolyamrögzítés, az árfolyam pedig megegyezik a mostani 240 forintos frankkal112.410
Havi megtakarítás az árfolyamrögzítés alatt25.680
Havi többletkiadás az árfolyamrögzítés után9.690
Összes megtakarítás az árfolyamrögzítés alatt (3 év)924.480
Összes többletkiadás az árfolyamrögzítés után (13 év)1.511.640


Forrás: Benks.hu

Az egyre erősödő frank vonzóvá teszi az árfolyamrögzítést, de az veszélyes

Az árfolyamfixálás csak tünetkezelés, de a "betegség" legyőzésére nem alkalmas - véli Kovács Zoltán, a Benks ügyvezető igazgatója, aki, hasonlóan a jegybankhoz, óvatosságra int az árfolyamrögzítési programban való részvételt illetően. Hozzá hasonlóan látja Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelcenter-vezetője is, aki szerint annak ajánlható, hogy használja ki az átmeneti könnyítést, aki már nem képes a 240 forintos árfolyamon való törlesztésre, de a 180-as kurzusnál ezt meg tudja tenni. Akinek van elég tartaléka, annak azt tanácsolják a szakemberek, hogy az aktuális árfolyamon fizessék az esedékes törlesztőrészletet, de abban is van fantázia, ha a fixált árfolyammal megspórolt összeget magasabb kamatozású eszközbe befektetik.

Bánfalvi úgy látja, minél tovább erősödik a frank, annál többen választják az árfolyamrögzítést, azt a veszélyt is felvállalva, hogy az átmeneti időszak lejárta után adósságspirálba keveredhetnek. Az Otthon Centrum hitelcenter-vezetője arra számít, az ügyfelek 8-10 százaléka lép be a programba. A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben azt prognosztizálta, 150-200 ezer személy élhet az árfolyamrögzítés adta lehetőséggel. A rögzítés azonban, hiába is lépett hatályba az erről szóló törvény, jó esetben augusztusban, de valószínűbb, hogy csak szeptemberben jelenthet könnyítést a hitelfelvevőknek, mert a bankoknak fel kell készülniük az új helyzetre.