A svájci frank magas árfolyama miatt esett az OTP a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A gyenge forint és a pesszimista nemzetközi hangulat határozta meg a hétfői kereskedést a budapesti börzén. A nagyobb papírok közül a Mol és az OTP esett a legjobban a 16,4 milliárd forintos forgalomban. A piac amiatt aggódik, hogy az euró - és ezen keresztül a forint - tovább gyengül a svájci frankkal szemben.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 811,69 pontos, 3,67 százalékos csökkenéssel, 21.277,43 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 16,4 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője az MTI-nek elmondta: bár nem indult kifejezetten rossz hangulatban a hétfői kereskedés, de a svájci frank forinttal szembeni erősödése - újabb rekordszintre - rányomta bélyegét a budapesti parkettre, folyamatosan csökkentek az árfolyamok.

A nagyobb papírok közül a Mol délutánig még úgy-ahogy tartotta magát, az OTP esetén azonban fontos támaszok "estek el" - mondta az üzletkötő. Úgy vélekedett, hogy az OTP árfolyama a mostani 5.231 forintos záró szintről könnyen 5.000 forint alá eshet, és ha ez is megtörténik, akkor 4.800 forintnál lehet a következő "megálló".

Ballai Zoltán kifejtette: a hét első napjának kereskedését nemcsak a gyenge forint, hanem a pesszimista nemzetközi hangulat is meghatározta. Szavai szerint nagy aggodalomra ad okot, ha az euró - és ezen keresztül a forint - tovább gyengül a svájci frankkal szemben.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője elmondta: növekvő forgalomban napi minimuma közelében zárt a BUX, és a budapesti piac alulteljesítő volt nemcsak a nyugat-, hanem a közép-kelet-európai börzékkel összehasonlítva is. A szakértő szerint az OTP árfolyamának "nem tesz jót", hogy hitelesei ilyen magas árfolyamon kell hogy visszafizessék kölcsöneiket.

Az üzletkötő szerint a héten egyre nagyobb forgalomban ingadozó lesz a piac, az árfolyamok alakulását az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos hírek, az érkező makroadatok és gyorsjelentések, valamint az is befolyásolhatja, hogy az Egyesült Államokban sikerül-e megállapodni az adósságplafonról.