Öt napjuk maradt az amerikai képviselőknek az adósságplafon-vitában

Vágólapra másolva!
Aggódva figyeli a piac az amerikai képviselők adósságplafon megemeléséről szóló kötélhúzását. Barack Obama amerikai elnök péntekig adott időt a képviselőknek, hogy megegyezzenek a plafon megemeléséről. Elemzők szerint az adósságplafon megemelésének elmaradása felfordulást okozna a nemzetközi pénzügyi piacokon, és újabb válságba taszítaná az Egyesült Államokat.
Vágólapra másolva!

Alig öt nap maradt hátra a Barack Obama amerikai elnök által megszabott határidőig az adósságplafon megemelésére, de a republikánusok és a demokraták még mindig nem tudtak dűlőre jutni a kérdésben. Emellett a hiánycsökkentési erőfeszítések is megfeneklettek, mivel a törvényhozók - fél szemüket a 2012-es választásokon tartva - ragaszkodnak az adókedvezményekkel kapcsolatos álláspontjaikhoz.

A szenátorok a héten valószínűleg egy tartaléktervvel állnak majd elő, amely lehetővé teszi további kölcsönök felvételét, és néhány megszorítást is magában foglal. Obama péntekig adott időt a két párt képviselőházi vezetőinek, hogy megegyezésre jussanak. Az elnök szerint július 22-ig egyezségre kell jutni, hogy a kongresszus augusztus 2-ig - mire a kormány fizetésképtelenné válna - tető alá hozzon egy jogszabályt, amely feloldaná a Washingtonra nehezedő nyomást.

Az MTI által idézett elemzők arra figyelmeztettek, hogy az adósságplafon megemelésének elmaradása felfordulást okozna a nemzetközi pénzügyi piacokon, és újabb válságba taszítaná az Egyesült Államokat. Mind a demokraták, mind a republikánusok egyetértenek az adósságkorlát növelésének szükségességében, de nem tudnak megegyezni abban, hogy az miként is történjen meg. A republikánusok a plafon megemelése előtt kiadáscsökkentő intézkedések elfogadását követelik, de nem rokonszenveznek a demokraták javaslatával, amely adóemelést is tartalmaz, elsősorban a gazdagabb amerikaiakra kivetett többletadók formájában. Obama a múlt héten öt egymást követő napon tárgyalt kongresszusi vezetőkkel, de hétfőre már nem volt tervbe véve hasonló megbeszélés.

A piacok mindeközben aggódva figyelik a demokrata többségű szenátus és a republikánusok által uralt képviselőház kötélhúzását. Több hitelminősítő is jelezte korábban, hogy lerontja az Egyesült Államok kiváló, "AAA" adóskockázati besorolását, amennyiben a kormány nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek.

A Moody's Investors Services például hétfőn azzal a javaslattal állt elő, hogy az Egyesült Államok egyszerűen törölje el a törvényben rögzített adósságplafont az amerikai államkötvények birtokosainak körében uralkodó bizonytalanság csökkentése érdekében.

Az Egyesült Államok azon néhány ország egyike, ahol a parlament adósságplafont határoz meg, amely "időről időre bizonytalansághoz" vezet azzal kapcsolatosan, hogy a kormány képes-e eleget tenni kötelezettségeinek. "Ha a kormány megváltoztatná az államadósság kezelésének módszerét, mi is kisebb kockázati tényezővel számolnánk értékeléseinkben" - írta Steven Hess, a Moody's elemzője. A hitelminősítő szerint az adósság kérdésének kevésbé kötött szabályozására