Szigorú költségvetést tervez a kormány a következő két évre

Vágólapra másolva!
Csökkenő egészségügyi kiadásokkal és munkaerőpiaci alappal számol a kormány 2012-re, miközben a költségvetés bevételei és kiadásai az infláció szintje alatt bővülnek csak - vagyis reálértéken csökkennek. A közszolgálati műsorszórásra azonban többet költenének.
Vágólapra másolva!

Az inflációval rontott értékén csökkenő bevételekkel és kiadásokkal számol a kormány 2012-re - írta a Napi Gazdaság egy kormányrendeletre hivatkozva. A bevételek 1,9 százalékkal, a kiadások 1,2 százalékkal növekednek a tervek szerint, de 4 százalékos inflációval számolva ez alacsonyabb reálértéket jelent az ideinél.

A költségvetési szigort mutatja, hogy a munkaerőpiaci alap kerete csökken: az idei 337,2 milliárd helyett 282,9 milliárd jut jövőre. A kiadások csökkentése a munkanélküliségi támogatásokon keresztül valósul meg: az álláskeresési járadék csak 3 hónapig jár majd, és az összege is csökken.

Az egészségügyre szánt keret 5,1 százalékkal csökken (reálértéken 9,1 százalék). A Széll Kálmán-terv 83 milliárd forint egyenlegjavulást vár az egészségügy területéről, ennek nagy része, mintegy háromnegyede a gyógyszerkiadásokat érinti a konvergenciaprogram szerint.

A nyugdíjbiztosítási alap kiadása 3074,6 milliárdról 3110,7 milliárdra emelkedik, de ez reálértéken csökkenést jelent. A társadalombiztosítási alap 0,8 százalékkal lesz kisebb, vagyis reálértéken mintegy 5 százalékkal. Csökken a lakásépítési támogatások, a fogyasztói árkiegészítés, illetve egyes állami alapok (nukleáris alap, kutatástechnológiai alap) kiadási kerete is.

A közszolgálati műsorszórás támogatása azonban 58,7-ről 64,8 milliárd forintra növekszik, miközben 4,1 százalékkal emelkedik a Nemzeti Kulturális Alap kiadási kerete - eszerint reálértéken szinten marad a kulturális támogatás keretösszege.

A kormány jövőre 2,5 százalékos költségvetésihiány-célt vállalt a konvergenciaprogramban. Ennek teljesüléséhez a Magyar Nemzeti Bank szerint további 600 milliárd forintos kiigazításra lesz szükség.