Kevesebb a hamis bankjegy az MNB szerint

Vágólapra másolva!
Az idei második negyed évben közel hatszáz hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból Magyarországon, ez harmadával kevesebb az előző negyedévesnél. Legtöbbször a tízezrest próbálják hamisítani.
Vágólapra másolva!

2011. második negyed évben folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának csökkenése, ez a folyamat már a tavalyi utolsó negyedben megkezdődött - derül ki a jegybank negyedéves jelentéséből.

Az MNB honlapján közzétett jelentés szerint a második negyed évben 572 darab hamis bankjegyet (forintot és más valutát) vontak ki a forgalomból, ami 35 százalékkal kevesebb az év első három hónapjában mértnél. Ez elenyésző a forgalomban lévő készpénz mennyiségéhez képest is: június végén 269 millió darab bankjegy és 1190 millió darab érme (mintegy 2362 milliárd forint összegben) volt forgalomban.

A forintbankjegyek hamisítása alapvetően továbbra is a három legmagasabb címletet érinti, ezek teszik ki a lefoglalt hamisítványok több mint 90 százalékát: a fellelt hamisítványokból 31 darab húszezres, 45 darab tízezres, 17 darab ötezres volt, míg kétezresből 2 darab, ezresből 1 darab, ötszázasból pedig 5 darab hamisítvány került elő.

A jegybank jelentése szerint a hamisítványok számának csökkenését segítette az is, hogy 2010 végén a rendőrség elfogott egy bűnözői csoportot, melyek megtévesztő minőségű tízezer forintos utánzatokat állítottak elő.