A munkanélküliség és a pangó ingatlanpiac viszi csődbe a kisebb amerikai bankokat

Vágólapra másolva!
Az amerikai állami betétbiztosítási alap szerint a nagyobb bankok túl vannak a válságon, a kisebbek közül azonban újabb három ment csődbe az elmúlt héten. A válság mostani szakaszát főleg az egymilliárd dollárnál kevesebb eszközállománnyal rendelkező bankok sínylik meg, a magas munkanélküliség és a pangó ingatlanpiac miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb három bank ment csődbe a héten az Egyesült Államokban, az idén bezárt bankok száma így 58-ra emelkedett. Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) szerint a csődhullám tavaly tetőzött, amikor a bezárt bankok száma 157-re emelkedett az egy évvel korábbi 140-ről. Az eszközállományt tekintve fordított a helyzet: 2009-ben a csődbe ment bankok összesített eszközállománya 169,7 milliárd dollár volt, tavaly pedig 92 milliárd dollárra csökkent, ami azt jelzi, hogy inkább a viszonylag szerény méretű bankok vannak bajban, míg a nagyobbak már túljutottak a válságon.

Az idén a bedőlő bankok számát és az összesített eszközállományt tekintve is javulásra lehet számítani az FDIC szerint. A válság jelenlegi szakaszában főleg az 1 milliárd dollárnál kevesebb eszközzel rendelkező úgynevezett közösségi bankok vannak bajban, ezek sínylik meg leginkább a gyenge gazdasági növekedés, a magas munkanélküliség és a pangó ingatlanpiac kombinációjából előálló helyzetet.

A héten bezárt három bank - két floridai és egy Colorado állambeli - is a kisebbek közé tartozott. A csődbe jutott bankokat az FDIC szanálja, majd vevőt keres rájuk, többnyire sikerrel. A héten bedőlt társaságok betétállományának további kezelésére is akadt jelentkező. A betéttulajdonosok vagyonát számlánként 250 ezer dollárig (nagyjából 50 millió forintig) biztosítja az alap.