Az egekbe emelheti az arany árát az új kínai aranytőzsde

Vágólapra másolva!
Komoly tényezőként jelenhet meg az új kínai arany- és ezüsttőzsde a nemesfémpiacon. A kínai lakosság egy ideje "aranylázban ég", ami már meg is hozta a gyümölcsét, hiszen az idei első negyedévben Kína először előzte meg Indiát, a befektetési arany eddigi legnagyobb vásárlóját a magánkereslet révén.
Vágólapra másolva!

A kínai Kunming városában július elején indult Pán-Ázsiai Aranytőzsde (Pan Asia Gold Exchange, PAGE) az eddiginél is nagyobb lendületet kölcsönözhet a kínaiak nemesfém-keresletének - véli elemzésében az aranypiac.hu.

Az MTI-hez eljuttatott elemzés szerint Kína arany és ezüst iránti éhsége egyre csak növekszik, a dél-kínai Jünnan tartomány fővárosában, a rendkívül dinamikusan fejlődő és magát Kína dél-kelet-ázsiai kapujaként meghatározó Kunmingban megalakult új kínai arany- és ezüsttőzsde jelentős tényező lehet a jövőben a nemesfémpiacon.

Az aranypiac.hu szerint az állami vállalatok tulajdonában lévő Pan Asia Gold Exchange nyitva fog állni külföldi és kínai befektetők előtt is. A leendő befektetők a tőzsdén egyaránt jegyezhetnek kontraktusokat dollárban, de a Kínai Népköztársaság hivatalos pénznemében, a renminbiben (vagy ismertebb nevén jüanban) is. Letéti bankként a tartomány elsőszámú kereskedelmi bankja, a Fudian Bank szolgál majd.

Az elemzés szerint Kínában mind a jegybank, mind a lakosság aranytartalékai jelentős lemaradásban vannak a világátlaghoz képest, és ezért szisztematikusan vásárolniuk kell a nemesfémeket ahhoz, hogy ezen a téren is felzárkózzanak. A Bank of China aranykészlete a devizatartalékainak alig több, mint 1 százalékát teszi csak ki, ami jóval alatta van a fejlett országok jegybanki aranytartalékának.

A lakosság körében egy ideje kirobbant "aranyláz" pedig már meg is hozta a gyümölcsét, hiszen az idei első negyed évben Kína először előzte meg Indiát, a befektetési arany eddigi legnagyobb vásárlóját a magánkereslet révén.