Vasárnapig kell megoldást találni az amerikai költségvetési vitában

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint egy óra alatt lezajlott szombaton a republikánusok és a demokraták vezetői közötti, Obama elnöknél tartott egyeztetés. A képviselők vasárnapig adtak időt maguknak hogy megegyezzenek az adósságplafon megemeléséről - ha nem sikerül, azt az amerikai és a globális gazdaság is megsínyli.
Vágólapra másolva!

Csupán ötven percig tartott a Fehér Házban szombaton megtartott találkozó, melyen Barack Obama amerikai elnök és a két nagy párt kongresszusi vezetői tanácskoztak arról, milyen megállapodással kerülheti el az Egyesült Államok, hogy augusztus elején államcsőddel felérő helyzetbe kerüljön - számolt be a Reuters hírügynökség internetes oldala.

A republikánusok és a demokraták arról vitáznak, hogy milyen program társuljon az ország törvényben rögzített adósságplafonjának megemeléséhez. Az amerikai képviselőházban többségben lévő republkánusok kemény kiadáscsökkentést akarnak, a demokraták adóemelést is szeretnánek. Ha nem sikerül megállapodniuk, akkor nem emelik meg a 14,2 ezer milliárd dolláros adósságplafont, így valamikor augusztus elején az USA fizetésképtelenné válik.

Pénteken váratlanul összeomlottak a hosszú hetek óta folyó tárgyalások, ezért rendelte magához Obama elnök szombatra a pártok képviselőcsoportjainak vezetőit. A Reuters idéz egy republikánus forrást, aki szerint hétfőig muszáj lesz letenni valamit az asztalra, a párt alsóházi vezetője, John Boehner viszont azt mondta, már vasárnap estig eredményt kell felmutatni a tárgyalásokon, az amerikai idő szerint akkor nyitó ázsiai piacokra tekintettel.

Az egyeztetéseket világszerte feszülten követik a gazdasági döntéshozók, az újabb rossz hírek súlyos következményekkel járhatnak. Az sem mindegy, hogy milyen megállapodás születik, egy rövid távra szóló csomag láttán ugyanis a hitelminősítők megvonhatják az USA legmagasabb besorolását, ami azonnali kamatemeléshez vezethetne.