Elszállhat a jövő évi magyar hiány egy japán bank szerint

Vágólapra másolva!
"Jelentősen meghaladhatja" a jövő évi magyar államháztartási hiány a kormány által várt mértéket, a lassuló gazdasági növekedés veszélyezteti a kabinet terveit - válaszolta a Bloomberg kérdésére a Nomura bank feltörerkvő piacokkal foglalkozó londoni elemzője.
Vágólapra másolva!

Peter Attard Montalto a hírügynökség emailben feltett kérdésére azt írta, 2012-ben a GDP-arányos államháztartási hiány 4,4 százalék lehet. A magyar kormány ezzel szemben csupán 2,5 százalékos deficittel számol.

A japán bank elemzője szerint félő, hogy a gazdaság lassulásával a költségvetés letér a kijelölt pályáról, és a kormány fel fog függeszteni már bejelentett, strukturális szempontból pozitív reformprogramokat. A büdzsét érintő kockázat tehát, különösen jövőre, jelentős, a kormány ezért is közölte, hogy jelentős tartalékokat képez 2012-re - vélte a Nomura szakértője.

Montalto hozzátette, a kormány várhatóan további, a növekedést csökkentő intézkedéseket hajt végre. Szerinte számítani lehet újabb iparági különadókra, a kormányzati intézmények kiadásainak csökkentésére és a bevételek átcsoportosítására, a szociális reformok elakadásának ellensúlyozása végett.

Korábban a Magyar Nemzeti Bank tett közzé egy előrejelzést, mely szerint újabb nagy kiigazítás nélkül nem lesz elérhető a 2012-es hiánycél.