Továbbra is elbeszélnek egymás mellett az amerikai pártok

Vágólapra másolva!
Hétfőn sem került közelebb a megoldáshoz az amerikai államadósság felső határának megemeléséről zajló, az államcsőd bekövetkezésével fenyegető vita. Obama hétfőn este tévébeszédben a republikánusokat vádolta a kialakult helyzetért, de azt mondta, hisz benne, hogy meg tudnak állapodni határidőre.
Vágólapra másolva!

Nemhogy a republikánusok által megjelölt vasárnapi határidőt nem sikerült tartaniuk a republikánusoknak és a demokratáknak az adósságplafon megemeléséről szóló megállapodás kialakításáról, de hétfőn újabb két, nehezen összeegyeztethető javaslattal állt elő a két nagy amerikai párt.

A hosszú hetek óta tartó vita tétje, hogy az Egyesült Államoknak formálisan csődöt kell-e jelentenie augusztus 2-a körül, vagy sem. A kérdés az egész világgazdaság szempontjából nagy jelentőségű, a megegyezésre pedig már csak pár nap maradt. (A konfliktus hátteréről bővebben itt olvashat.)

John Boehner, a képviselőházban többséget alkotó republikánusok és Harry Reid, a szenátusban többségben lévő demokraták vezetője hétfőn külön sajtóeseményen mutatta be saját adósságcsökkentő tervét - a Wall Street Journal amerikai üzleti lap termékbemutatóhoz hasonlította a prezentációkat, melyek egyaránt arról próbálták meggyőzni a közönséget, hogy a másik félnek muszáj elfogadnia az ismertetett programot.

A demokraták 2012 végéig elegendő mértékben emelnék meg az adósságsapkát, és 2700 milliárd dolláros megtakarítást hirdetnének meg a következő tíz évre, lemondanának továbbá a korábban feltételül szabott adóemelésekről. Ezzel szemben a republikánusok csak márciusig elegendő mértékben emelnék meg az adósságplafont, és két lépésben 3 ezer milliárdos kiadácsökkentést irányoznának elő a kövezkető évtizedre. Ezen belül megvágnák a demokraták által védelmezett szociális juttatásokat.

Obama szerint veszélyes játékot játszanak a republikánusok

A demokrata Barack Obama elnök természetesen az első, Reid-féle javaslatot támogatja. Az elnök hétfőn este - magyar idő szerint kedden hajnalban - az adósságplafon emeléséről és a deficit csökkentéséről elmondott, élőben közvetített beszédében kompromisszumra szólította fel a kongresszus vezetőit. Obama "veszélyes játéknak" nevezte a kompromisszumra való képtelenséget és kijelentette, hisz benne, hogy meg lehet állapodni.

"Megmondtam a két párt vezetőinek, hogy a következő néhány napban olyan igazságos kompromisszummal kell előállniuk, amely átmegy a kongresszus mindkét házán és amit én is alá tudok írni. Biztos vagyok benne, hogy el tudunk érni egy ilyen kompromisszumot. A nézeteltéréseink ellenére a republikánus vezetők és én korábban tudtunk közös nevezőre jutni. És hiszem, hogy mindkét pártnak lesz elegendő tagja, aki félre tudja tenni a politikát és segít bennünket abban, hogy haladást érjünk el" - jelentette ki Barack Obama.

Az elnök megismételte korábbi álláspontját, miszerint az adósságlimit feltételéül szolgáló deficitcsökkentést "kiegyensúlyozott megközelítéssel", vagyis kiadáscsökkentéssel, valamint a leggazdagabb amerikaiakra és a nagyvállalatokra vonatkozó adókedvezmények megvonásával lehet elérni. Szerinte ez a mód az évi 250 ezer dollár alatt kereső amerikaiak 98 százalékát nem érintené.

Obama szerint a "kongresszusi republikánusok jelentős száma" csak megszorításokra kész és nem hajlandó a bevételek növelésére, ezért alakult ki a patthelyzet. Mint mondta, minkét párt egyetért abban, hogy mennyivel kell csökkenteni a deficitet - beszédében a 4000 milliárd dolláros számot említette -, a vita arról folyik, hogy ezt miként kell végrehajtani. Obama elvetette a John Boehner republikánus képviselőházi elnök által javasolt, kétlépcsős, az első lépésben csak fél évre szóló adósságplafon-emelést, amely hat hónap múlva ugyanilyen probléma elé állítaná az országot.

"Így nem lehet vezetni a világ legnagyszerűbb országát. Ez egy veszélyes játék, amelyet azelőtt sohasem játszottunk és ma sem engedhetünk meg magunknak. Nem, amikor annyi család munkája és megélhetése a tét. Nem engedhetjük meg, hogy az amerikai nép a washingtoni politikai háború járulékos veszteségévé váljon" - jelentette ki Obama elnök.

Hamis könyvelést és washingtoni trükköket látnak a republikánusok

Válaszbeszédében John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke kijelentette, hogy a pártja által a héten képviselőházban elfogadandó, a deficitet 10 év alatt legkevesebb 3000 milliárd dollárral csökkentő adósságplafon-emelési tervet a szenátus "meg képes és meg fogja szavazni" és azt az elnök az aláírásával törvényerőre fogja emelni.

"Ha az elnök aláírja, a válsághangulat, amelyet amelyet maga teremtett, meg fog szűnni" - mondta Boehner, aki bírálta a Harry Reid, a szenátus demokratapárti elnöke által előterjesztett, 2700 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervet, amely szerinte "tele van hamis könyveléssel és washingtoni trükkökkel".

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) eközben elemzést tett közzé arról, hogy rövid távon egyedülállóan nagy az amerikai költségvetési és pénzügyi politika tovagyűrűző hatása a globális növekedésre nézve. Az IMF szerint a közvetlen szomszédokon túl - ahol a kereskedelmi kapcsolatokban megjelenő átgyűrűző hatás is fontos - a globális gazdaságra nézve az amerikai kötvény- és értékpapírpiac adja a tovagyűrűző hatások nagy részét.