Egy hónap alatt tíz százalékot is lehetett keresni a csúcsokat döntő arannyal

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok átmeneti fizetésképtelenségétől és az európai adósságválság újabb csúcsra hajtotta az arany árfolyamát. A nemesfém árfolyama júliusban tíz százalékkal emelkedett, az ezüst ára pedig ötödével drágult.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint szerdán délután az arany unciánkénti árfolyama 1630 dollár közelébe került a nemzetközi piacon, ami új rekordot jelent. Ez az árfolyam csak nominális csúcsot jelent, mert az 1980-ban ugyanis 850 dollárba került egy uncia arany, ami az inflációs hatással korrigálva ma több mint 2400 dolláros árfolyamnak felelne meg.

Saághy Pál, az Equilor brókercég elemzője elmondta, hogy az árcsúcs elsősorban azzal magyarázható, hogy az Egyesült Államok adósságplafonjáról megemeléséről szóló belpolitikai vita és az ország esetleges átmeneti csődjétől való félelem az arany piacára terelte a biztonságos menedéket kereső befektetőket.

Az ezüst lekörözte az aranyat

"A folyamatot erősíti, hogy bár a múlt héten egyezség született Görögország megmentéséről, az európai adósságválság még mindig napirenden van. A piaci szereplők számára az euró és a dollár is kockázatosnak tűnik, ezért a két legkedveltebb deviza a svájci frank és a japán jen mellett jó célpont lett az arany, pontosabban a nemesfémek" - mondta a szakértő, aki úgy véli, hogy lehetnek korrekciók a piacon, de az aranysztorinak nincs vége, a piaci hangulat alapján könnyen elképzelhető, hogy a következő hónapokban is felfelé menetel majd az árfolyam.

Az amerikai és európai adósságválság miatt júliusban jól szerepelt az arany: a hónap első napján 1500 dollár alatt volt a jegyzés, szerdán pedig 1630 közelébe ért, ami 9 százalékos emelkedésnek felel meg. Euróban számolva több mint 10 százalékkal 1145 euróra emelkedett egy uncia arany ára,. Még jobb mutatókkal rendelkezik az ezüst, amelynek árfolyama szerdán bőven az április végi unciánként közel 50 dolláros árfolyamcsúcs alatt 41 dollár környékén mozgott, ám ez az ár a július 1-jén mért 33,5 dollárhoz képest 22 százalékos többletet jelent - fogalmazott Saághy Pál.

A fizikai arany is jól szerepelt

Nagy Attila, a fizikai aranytömbök forgalmazásával foglalkozó Solargold Kft. cégvezetője a szerdai árcsúcsról az [origo]-nak azt mondta, hogy a nemzetközi aranyár mozgás alapján vonzó befektetés volt az arany júliusban, de azért komoly áringadozások tudnak lenni a piacon. Az elmúlt hónapokban ugyan fokozatosan emelkedik az arany ára, de rendre vannak korrekciók, áresések, amelyek eredményeként 4-5 százalékkal visszaesik a jegyzés - tette hozzá Nagy Attila.

A szakember közölte azt is, hogy a fizikai arany piaca is szépen teljesített. Ez azt jelenti, hogy aki nem tőzsdei termékként szeretne aranyba fektetni, hanem aranytömböt vásárolt július elején az is növelte a befektetése értékét. "Jóval kisebb mértékben persze, mint a nemzetközi jegyzésárak indokolnának, ami az arany tárolásának költségeivel magyarázható" - fogalmazott a cégvezető.

Július elején egy 50 grammos aranytömb 461 ezer forintba, az egykilós tömb pedig 9,3 millió forintba került. Előbbi szerdán 517, utóbbit több mint 10 millió forintért lehetett megvásárolni, ami 10 százalékos pluszt jelent. Ha a vásárló azonban úgy dönt, hogy ma el szeretné adni a július elején vett aranyát, akkor az 50 grammos tömbért a költségek levonása után 480, az egykilósért 9,6 millió forintot kapna, ez pedig 4,1, illetve 3,2 százalékos emelkedést jelent, ami nem rossz eredmény egy hónapos távlatban. Nagy Attila hozzátette: a fizikai aranyba fektetők jellemzően nem rövid távon, hanem hosszú távon gondolkodnak, ez azt jelenti, hogy több évre - 3-5 évre - vásárolnak.

A gyémánt is hasított

Az említett nemesfémek mellett a gyémánt iránt is nagy a kereslet. A Napi Gazdaság összefoglalója szerint Indiában és Kínában a szélesedő felső és középosztály egyre nagyobb keresletet támaszt a gyémánt iránt, így az idén a nyers gyémánt árfolyama 49 százalékkal emelkedett és az egyik legjobb árupiaci befektetésnek bizonyult. (Két év alatt évesített szinten 30 százalék feletti volt a drágulás.) Az áremelkedést a növekvő kereslet mellett a csökkenő kínálat is fűti, új bányák elvétve nyílnak, a gyémántcsiszoló központok készletei pedig kiapadóban vannak.

A világ egyik legnagyobb gyémáttermelője, a dél-afrikai De Beers a kitermelés csökkenésével számol, a tavalyi 38 millió után idén már csak 35 millió karátnyi gyémánt felszínre hozását prognosztizálja. A 40 százalékban a dél-afrikai Oppenheim család, 45 százalékban pedig az Anglo American cég tulajdonában lévő vállalat bevételei ezzel együtt is robbanásszerűen növekedtek, fél év alatt megközelítették a 3,5 milliárd dollárt, a társaság profitja pedig megkétszereződött, s elérte a 666 millió dollárt.