Hatalmas kiárusításba kezd Írország rossz bankja

Vágólapra másolva!
Több tízmilliárd eurót akar behajtani a bedőlt bank hiteleket felvásárló állami vagyonkezelő. Fedezetként egy hatalmas ingatlanportfólió szolgálhat, amelyben például nyolc írországi ötcsillagos szálloda is szerepel, de egy ingatlanfejlesztőtől ékszereket is lefoglaltak.
Vágólapra másolva!

Megkezdi a birtokába jutott, több tízmilliárd értékűre becsült ingatlanok kiárusítását az ír kormány úgynevezett rossz bankja - írja a Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap. Az ír Nemzeti Vagyonkezelő Ügynökség (NAMA) összesen 72,3 milliárd euró értékű bedőlt ingatlanhitelt vásárolt meg öt bajba jutott banktól, mindössze 30,5 milliárd euróért.

A hitelek fedezeteként nagy mennyiségű ingatlan szolgál Írországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Csak Írországban 12 ezer lakás vagy apartman, illetve 83 szálloda, (köztük nyolc ötcsillagos) tartozik a portfólióba. Eddig azonban mindössze 3,9 milliárd euró folyt be az eszközök értékesítéséből, ezért Brendan McDonagh vezérigazgató szerint fokozni kívánják az értékesítést.

A NAMA szerint a legnagyobb összeggel, mintegy 18 milliárd euróval ír ingatlanfejlesztők tartoznak. Az értékesítést azonban főként más országokban fogják megkezdeni, mivel az ír ingatlanárak a válság miatt nagyon alacsonyak. McDonagh szerint ugyanakkor minden megoldás érdekli őket, egy ingatlanfejlesztőtől például 200 ezer euró értékben foglaltak le ékszereket.