Jól jönnek az amerikai adóbevételek, időt nyerhet Obama a csőd elkerülésére

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminisztérium szerint augusztus 2-án, vagyis jövő kedden jár le az adósságlimit-vita határideje, amelyen belül dönteni kell a plafon emeléséről a csőd elkerüléséhez. Több elemző azonban azt állítja, hogy a vártnál nagyobb adóbevételek miatt 1-2 hét haladékot még tud szerezni a kormányzat, sőt a jegybank lépései is meghosszabbíthatják a rendelkezésre álló időt. Közben Barack Obama elnök 2008-as republikánus ellenfele saját pártját ostorozta az időhúzás miatt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai adósságplafon felemelésének a pénzügyminisztérium által hangoztatott "végső határideje", azaz augusztus 2. után is marad annyi pénz a kincstárban, hogy még egy vagy akár két hétig rendkívüli intézkedések nélkül is ki lehessen fizetni az amerikai állam kötelezettségeit - írta a Washington Times. A vártnál nagyobb adóbevételek 14 milliárd dollárral növelik a büdzsét, és a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve is meghosszabbíthatja a rendelkezésre álló időt.

A lap a Wells Fargo Securities, a Barclays Capital és a Jefferies and Co. elemzőire hivatkozva az állította, hogy a kincstár valójában augusztus 10. és 18. között fogyhat ki a tartalékaiból. A Fox Business értesülése szerint az Obama-kormány a nyilvánosság előtt hangoztatott kemény retorikája ellenére az elmúlt napokban arról biztosította a vezető bankokat, hogy a kormány mindenképpen elkerüli a fizetésképtelenné válást.

McCain: nem korrektek a republikánusok

John McCain, aki Barack Obama republikánus ellenfele volt a 2008-as elnökválasztáson, saját pártját kritizálta szerdán, mondva, nem méltányos, ahogyan a kongresszusban többséggel rendelkező ellenzéki párt viselkedik a válságban - olvasható a Wall Street Journal blogjában, amelyben az adósságválság híreit gyűjti az amerikai üzleti lap. "Nem korrekt az amerikai emberekkel szemben, hogy [a republikánusok] nem egyeznek bele az adósságlimit emelésébe, amíg el nem fogadják a költségvetés módosítást. Ez nem korrekt, sőt bizarr" - mondta a republikánus szenátor. McCain korábban is ostorozta saját pártját, de a demokratákat és az Obama-kormányzatot is.

Washingtonban közben folytatódott az idegek háborúja azzal, hogy John Boehner, a republikánus többségű képviselőház elnöke szerdáról csütörtökre tette át a szavazást az adósságplafon-emelés feltételéül szabott deficitcsökkentő törvénytervezetről. A kongresszus költségvetési hivatala ugyanis jelezte, hogy a tíz év alatt 1200 milliárd dolláros kiadáscsökkentést előirányzó javaslat valójában csak 850 milliárdos megszorítást tartalmaz. A republikánusok most a törvénytervezet módosításán dolgoznak, mert korábban az ígérték, hogy a megtakarítás nagyobb lesz, mint a cserébe megajánlott 900 milliárd dolláros adósságlimit-emelés.

Elszámolták magukat

Boehner kétlépcsős megoldással számol, amelynek értelmében egy átmeneti plafonemeléssel a jövő évig biztosítanák a kormány hitelképességét, amikor újabb, jelentősebb alkut kellene kötni az államadósság és a hiány ügyében. A demokrata többségű szenátus és a Fehér Ház ezt elutasítja, mert megítélése szerint az adósságplafont annyival kell megemelni, hogy a kérdésre ne kelljen visszatérni a 2012. novemberi választásokig.

Ugyanakkor szerdán átdolgozásra vissza kellett vonni a szenátus demokrata párti elnöke, Harry Reid által elkészíttetett törvénytervezetet is szintén a kongresszusi költségvetési hivatal által megállapított számszaki hibák miatt. A hivatal szakemberei megállapították, hogy a Reid által 2700 milliárd dollárosnak mondott, tízéves deficitcsökkentési terv valójában csak 2200 milliárdos megszorítással számol. A szenátus elnöke 2400 milliárd dolláros adósságplafon-emelést szeretne elérni.

Az Egyesült Államokban a kongresszus joga plafont szabni a kormányzati kiadásoknak, ami a válságban jóval több mint ezermilliárd dolláros deficitet jelentett. A kormányzat már elérte ezt a limitet, de a pénzügyminisztérium szerint augusztus 2-ig biztosított, hogy az állam minden kifizetését teljesítse. A limit emelése nélkül a kormány kénytelen lenne megtagadni egyes kifizetéseket (például béreket vagy kamatkiadásokat), vagyis gyakorlatilag technikai csődbe, fizetésképtelenségbe kerülne - még ha maga a gazdaság állapota nem indokolja is ezt.

A republikánus többségű kongresszus azonban nem hajlandó megemelni a limitet, csak egy olyan kiadáscsökkentési programért cserébe, amely alaposan visszafogja a kiadásokat, többek közt az egyik legnagyobb tételt jelentő szociális költségek, illetve az Obama-kormány egyik legfőbb programjának számító egészségügy területén. A kormányzat erre nem hajlandó, helyette adóemeléssel és adókedvezmények megvonásával kívánja növelni a bevételeit, amit viszont a republikánusok utasítanak vissza.